Про це повідомили у Головному управлінні Держспоживслужби в м. Києві.
У повідомленні зазначили, що на території Києва з початку 2022 року зареєстровано три випадки ботулізму і зазначена ситуація є вкрай небезпечною.
Відомо, що збудник Clostridium botulinum постійно існує в ґрунті, він утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів. Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Його смертельна доза для людини складає усього лише 0,3 мкг.
У Держспоживслужбі пояснили, що зараження людини ботулізмом відбувається під час вживання продуктів тваринного і рослинного походження. Зокрема, у зоні ризику – в’ялена, копчена та солона риба, гриби домашнього консервування, м’ясні та рибні консерви і домашня ковбаса.
Тому киянам радять не вживати в’ялену та копчену рибу невідомого походження, а також м’ясні консерви та м’ясопродукти тривалого зберігання домашнього виготовлення.