Про це ідеться у проєкті UNDP Ukraine / ПРООН в Україні та Міністерства економіки України.
“Найдорожча страва світу”, що була виготовлена з продуктів, вирощених на розмінованих полях Миколаївської області, представлена у двох столичних ресторанах “Бути Sofie” та “Odesa”. Ініціатива реалізується в рамках проєкту “Soul of Soil”, що покликаний привернути увагу світової спільноти до проблеми розмінування українських земель та справжньої ціни українського хліба в умовах війни.
“Це — найдорожча і найцінніша страва у світі, адже для її створення довелося розмінувати майже 6 000 гектарів території, залучити для цього спеціальну техніку, а також фінансову підтримку від міжнародних партнерів”, — кажуть організатори проєкту.
Традиційну закуску із овочів, вирощених на вже розмінованих землях, та паляничку із місцевого зерна розробила шеф-кухарка та волонтерка Ольга Мартиновська, яка родом з Миколаївщини.
“Це кабачкова ікра. Але овочі для неї зібрані на розмінованих полях Миколаївщини. Страву та подачу зробили навмисне простими — тільки так можна показати контраст між звичайними речами та непомірною ціною, що стоїть за ними. Проєкт #SoulOfSoil — важливе нагадування про щоденні зусилля тих, хто повертає родючі українські землі до життя. Тож куштуйте”, – говоряять у “Бути Sofie”
Скуштувати страву можна до 5 листопада.