Тримати піст: чим можна замінити м’ясо, насичуючи організм залізом і білком

Автор: Любава Лисичкіна
06:33 26.03

 Відмова від м’яса на пості може позитивно позначитися на здоров’ї, знизивши ризики розвитку раку та захворювань серцево-судинної системи. Але тільки в тому випадку, якщо харчування різноманітне та збалансоване.

Тримати піст: чим можна замінити м’ясо, насичуючи організм залізом і білком Фото: ілюстративне
Світлодіодне освітлення

Про це говорить дієтолог Наталія Самойленко.

Якщо ви дотримуєтеся посту, стежте за тим, щоб у раціоні були присутні продукти, які містять:

  •  Залізо –  буряк, томати, шпинат та броколі, гречка та бобові (сочевиця, квасоля, кешью, нут), гіркий шоколад.
     
  • Білок: 

горіхи (особливо мигдаль, волоські), та насіння;
бобові (квасоля, горох, нут, тофу, маш);
авокадо, гриби, водорості;
каші (гречка, рис, кукурудзяна каша, кіноа);
деякі фрукти (хурма, груша);
листові овочі (шпинат, портулак, салат, щавель).

Зверніть увагу на пророщені злаки, зазначає дієтолог. Пшениця, гречка, овес, пророщене насіння соняшнику – це джерело вітамінів, мікроелементів, жирних кислот, білка та антиоксидантів. Додавайте їх у салат разом із насінням гарбуза, насінням льону або кунжутом.

Вітамін В12 людина може  знайти тільки в продуктах тваринного походження, але відмова від нього в піст не страшна — природа заздалегідь передбачила можливу відсутність м’яса на кілька місяців і створила в організмі «Депо» цього вітаміну. Перевірити рівень депо можна за аналізом крові на ціанокобаламін.

До слова, що читати та як молитись під час Великого посту – детальні рекомендації.

Великий Київ у Google News

підписатися