Про це говорить дієтолог Наталія Самойленко.
Якщо ви дотримуєтеся посту, стежте за тим, щоб у раціоні були присутні продукти, які містять:
- Залізо – буряк, томати, шпинат та броколі, гречка та бобові (сочевиця, квасоля, кешью, нут), гіркий шоколад.
- Білок:
горіхи (особливо мигдаль, волоські), та насіння;
бобові (квасоля, горох, нут, тофу, маш);
авокадо, гриби, водорості;
каші (гречка, рис, кукурудзяна каша, кіноа);
деякі фрукти (хурма, груша);
листові овочі (шпинат, портулак, салат, щавель).
Зверніть увагу на пророщені злаки, зазначає дієтолог. Пшениця, гречка, овес, пророщене насіння соняшнику – це джерело вітамінів, мікроелементів, жирних кислот, білка та антиоксидантів. Додавайте їх у салат разом із насінням гарбуза, насінням льону або кунжутом.
Вітамін В12 людина може знайти тільки в продуктах тваринного походження, але відмова від нього в піст не страшна — природа заздалегідь передбачила можливу відсутність м’яса на кілька місяців і створила в організмі «Депо» цього вітаміну. Перевірити рівень депо можна за аналізом крові на ціанокобаламін.
До слова, що читати та як молитись під час Великого посту – детальні рекомендації.