Їх перерахував у статті Al Arabiya викладач Гарвардської медичної школи, психіатр Ума Найду.
Мозок потребує збалансованого раціону, який включає білки, вуглеводи, антиоксиданти та жирні кислоти, які у поєднанні покращують неврологічне здоров’я та загальний добробут.
Дослідження показують, що правильний вибір їжі може знизити рівень вікового занепаду когнітивних функцій, зберегти пам’ять та захистити від депресії та тривоги.
- Цукор. Якщо щодня вживати багато цукру, рівень глюкози в мозку теж підвищиться. А це, як свідчать дослідження, погіршить пам’ять і знизить пластичність гіпокампу. Американська кардіологічна асоціація також зазначає, що чоловікам краще не їсти на день понад 36 грамів цукру, а жінкам – понад 25 грамів.
- Смажені страви. Наукові дослідження підтверджують, що велика кількість смаженої їжі в раціоні знижує здатність до навчання та підвищує ризик виникнення депресії.
- Вуглеводи, які значно підвищують рівень глюкози в крові. Продукти, багаті на вуглеводи і крохмаль, засвоюються організмом так само, як цукор. Тобто, вони можуть збільшити ймовірність виникнення депресії, але при цьому важливо розуміти, що до них відносяться продукти з високим вмістом цукру: наприклад, білий хліб, картопля, білий рис.
- Алкогольні напої. Як зазначає Ума Найду, вживання алкоголю підвищує рівень стресу і лише посилює “мозковий туман”.
- Нітрати. Такі речовини збільшують ризик розвитку депресії та впливають на кишкову мікрофлору таким чином, що у людини може виникнути біполярний розлад.
Згідно з науковими дослідженнями, при повній відмові від цих продуктів або при скороченні їх споживання можна знизити ризик розвитку деменції.
Нагадаємо, раніше ми писали про продукти, які можуть врятувати від депресії.