ТОП-3 супи, які зігріють у холодну зиму

19:20 03.02

У холодну пору перші страви не тільки смачні, а й допомагають зігрітись.

ТОП-3 супи, які зігріють у холодну зиму

Великий Київ пропонує добірку улюблених зігрівальних супів Євгена Клопотенка, на які витратите до 45 хвилин часу.

Суп-пюре з гарбуза з перцем чилі

Інгредієнти:

  • Гарбуз — 400 г
  • Курячий бульйон — 800 мл
  • Цибуля — 1 шт.
  • Часник — 2 зубчики
  • Чебрець — 2 гілочки
  • Перць чилі — 1/3 ч. л. пластівців
  • Оливкова олія — 3 ст. л.
  • Сіль — до смаку

Покроковий рецепт
Цибулину наріжте маленькими кубиками, 2 зубчики часнику також подрібніть. Гарбуз наріжте кубиками приблизно однакового розміру.

У каструлі з товстим дном розігрійте 3 ст. л. оливкової олії та обсмажте спочатку цибулю із часником до м’якості цибулі. Додайте до цибулі з часником кубики гарбуза та обсмажуйте все разом приблизно 10 хвилин, періодично помішуючи.

Далі влийте у каструлю 800 мл заздалегідь приготованого курячого бульйону та посоліть до смаку. Якщо ви додавали сіль у процесі приготування бульйону, тоді на цьому етапі солити не треба.

Покладіть у каструлю 2 гілочки чебрецю та пластівці перцю чилі. Я взяв 1/3 ч. л. пластівців, але ви можете регулювати їх кількість залежно від смакових уподобань. Варіть суп ще 20−25 хвилин, поки не приготується гарбуз.

Коли гарбуз стане м’яким, дістаньте з каструлі гілочки чебрецю та перебийте суп блендером до кремового стану. Скуштуйте та додайте солі, якщо є така необхідність. Коли будете подавати суп до столу, прикрасьте страву гарбузовим насінням та свіжомеленим чорним перцем.

Картопляний крем-суп із куркумою

Інгредієнти:

  • Картопля — 4−5 шт.
  • Вершки (15−20%) — 100 мл
  • Часник — 2 зубчика
  • Куркума — 1−2 ч. л.
  • Лавровий лист — 1 шт.
  • Яблуко (кисло-солодке) — 1 шт.
  • Імбир (маринований) — 1 ст. л.
  • Духмяний перець — 2−3 горошини
  • Сіль — до смаку

Покроковий рецепт

Картоплю очистіть і наріжте довільними шматочками. Чим меншими будуть шматочки, тим швидше звариться картопля. Залийте картоплю 1 літром питної води. Додайте лавровий лист, запашний перець і часник. Варіть до готовності картоплі, приблизно 15−20 хвилин. Посоліть за смаком. Картопляний відвар не зливайте, він знадобиться нам для подальшого приготування.

Перекладіть картоплю в чашу блендера і додайте зовсім небагато картопляного відвару і вершки (100 мл). Не забудьте прибрати лавровий лист, часник і горошини запашного перцю. Вони вже віддали страві всі свої аромати.

Додайте до картоплі куркуму. Вона надасть незвичайного кольору, тонкого смаку і аромату. Перебийте картоплю в блендері до однорідного кремового стану. Густоту крем-супу регулюйте картопляним відваром. Якщо є необхідність, доведіть суп до смаку, додаючи сіль.

Яблуко наріжте дрібними кубиками. Якщо є бажання і час, то можете злегка промаринувати шматочки яблука в оцті з цукром. Маринований імбир (1 ст. л.) теж подрібніть.

 При подачі прикрасьте крем-суп яблуками та імбиром. Посипте міксом свіжомолотого перцю.

Крем-суп із пастернаком

Інгредієнти: 

  • Морква — 4 шт.
  • Картопля — 2 шт.
  • Пастернак — 1 шт.
  • Вершки — 100 мл
  • Часник — 2 зубчики
  • Сіль — 1 дрібка
  • Перец — 1 дрібка
  • Куркума — 1 дрібка
  • Мускатний горіх — 1 дрібка
  • Оливкова олія — 1 ст. л.
  • Бородинський хліб (або будь-який за бажанням) — 3−4 шматочки

Покроковий рецепт
Очистіть 4 морквини, 2 картоплини і 1 корінь пастернаку. Наріжте овочі великими шматочками. Ви можете трохи змінювати пропорцію овочів відповідно до того, скільки супу хочете приготувати. Головне правило — моркви має бути в 3−4 рази більше, ніж пастернаку, так як він має досить насичений смак.

Очистіть 2 зубчики часнику і розчавіть їх плоскою стороною леза ножа. Перекладіть нарізані овочі в сотейник, додайте дрібку солі і залийте водою (близько 800 мл). Варіть овочі 15−20 хвилин, поки вони не стануть м’якими.

У цей час приготуйте сухарики. Хліб поріжте кубиками. Застеліть деко пергаментом, викладіть шматочки хліба, полийте столовою ложкою оливкової олії, посоліть за бажанням. Поставте в духовку на 10 хвилин при температурі 180 градусів, щоб трохи підсушити.

Готові овочі перекладіть в чашу блендера, разом із водою, в якій вони варилися. Перебийте овочі до стану рідкого пюре. Додайте в чашу 100 мл вершків і ще раз перебийте. Можна додавати вершки поступово, так ви зможете вибрати потрібну вам консистенцію супу.

Додайте в суп дрібку мускатного горіха, щіпку куркуми, трохи солі і перцю за смаком. Якщо ви хочете не тільки насолодитися цим супом безпосередньо після приготування, а й залишити на день-два, то рекомендую ще раз його прокип’ятити після додавання вершків і спецій. Подавайте суп з сухариками.

Великий Київ у Google News

підписатися