Том ям: дуже простий покроковий рецепт від Євгена Клопотенка

Автор: Любава Лисичкіна
18:51 02.02

Модний суп том ям за класичним рецептом, але без додавання кокосового молока.

Том ям: дуже простий покроковий рецепт від Євгена Клопотенка
Світлодіодне освітлення

 Рецептом смачного том яма поділився знаменитий український шеф-кухар Євген Клопотенко.

“Том ям можна сміливо назвати класикою Таїланду. Цей кисло-гострий і неймовірно ароматний суп там популярний, так само як у нас борщ. Його готують усі й скрізь — у престижних ресторанах, вуличних крамницях і вдома. Історія цього супу достеменно невідома, але деякі джерела вказують на те, що том ям прийшов із центральної частини Таїланду, де в річці Чао Прайя колись давно було багато прісноводних креветок”, – говорить шеф-кухар.

Раніше він вважав поєднання м`яса і риби або морепродуктів досить дивним, адже ми звикли споживати ці продукти окремо. Але, спробувавши таку комбінацію інгредієнтів,  був просто вражений, наскільки це смачно.

Бульйон можна зварити заздалегідь, тоді для приготування страви ви витратите мінімум часу.  Деякі інгредієнти не зовсім звичні для нас. Наприклад, листя каффір-лайму або лемонграс. Без них не можна приготувати том ям, бо тоді це вийде зовсім інша страва. Сьогодні ці продукти можна знайти на полицях великих супермаркетів і в багатьох інтернет-магазинах (замість заморожених лемонграсу і листя каффір-лайму можна використовувати сухі). 

Інгредієнти для том яма:

Для том яма:

  • 2 курячих стегна або філе стегна без кістки
  • 200 г тигрових креветок
  • 100 г мідій
  • ½-1 перець чилі
  • 1 пучок кінзи
  • 2 зубчики часнику
  • 5-7 листочків каффір-лайму
  • 1 стебло лемонграсу
  • 100 г шиїтаке або печериць
  • 2 лайми
  • 3 ст. л. рибного соусу
  • 3 см кореня імбиру
  • 2 ст. л. соняшникової олії
  • 1 ст. л. томатної пасти
  • сіль до смаку
  • Для 1 л курячого бульйону:
  • 2 курячих стегна або філе стегна без кістки
  • 1 цибуля
  • 1 морква
  • 1 лавровий лист
  • сіль до смаку

 Як готувати: 

Підготуйте всі інгредієнти для приготування супу. Зваріть курячий бульйон — складіть усі інгредієнти для нього в каструлю, залийте водою і варіть 25-30 хвилин. У підсумку у вас має вийти 1 л бульйону.

  • Приготуйте пасту том ям для заправки супу. Для цього викладіть у ступку 5-7 листків каффір-лайму. Щоб легше було його перебити, порвіть його на дрібніші частини.
  • Стебло лемонграсу злегка відбийте тупим боком леза ножа. Середину наріжте слайсами та киньте в ступку, а щільні верхні листочки залиште для бульйону.
  • Зубчик часнику очистьте, наріжте шматочками довільної форми та додайте до листя в ступку.
  • Додайте в ступку цедру і сік одного лайма. Корінь імбиру (3 см) очистьте і натріть на дрібній тертці, попередньо обернувши її харчовою плівкою. Або наріжте імбир дуже тонкими смужками. Половину перцю чилі наріжте кружечками. Додайте імбир і перець у ступку.
  • Додайте 1 ст. л. томатної пасти та сіль. Добре все перетріть товкачем до отримання однорідної пасти том ям.
  • Курячі стегна відокремте від шкіри та наріжте невеликими шматочками. Гриби (100 г) наріжте четвертинками, досить крупно.
  • На дуже сильному вогні підсмажте курку з грибами в каструлі з 2 ст. л. соняшникової олії.
  • Додайте в каструлю 1 ст. л. пасти том ям. Перемішайте і смажте ще протягом 1 хвилини.
  • Додайте 200 г креветок і верхні стебла лемонграсу, які ми залишили для бульйону.
  • Додайте в каструлю 100 г мідій і влийте 3 ст. л. рибного соусу. Якщо залишилася ще паста том ям, додайте її, якщо хочете отримати більш гостру страву.
  • Влийте 1 л курячого бульйону. Спробуйте і додайте сіль до смаку, варіть ще 2-3 хвилини.

Під час подачі додайте в суп том ям дрібно рубану зелень пучка кінзи та листочки каффір-лайму. Для балансу смаку додайте ще сік лайма.

Великий Київ у Google News

підписатися