Святкові застілля на Великдень можуть бути фактором ризику для нападу подагри: як не допустити

Зв’язок подагри зі святковим столом не дуже добре вивчений. Але ще з часів Стародавнього Риму було помічено, що вживання надмірної кількості алкоголю та їжі з високим вмістом природних сполук, які називаються пуринами, провокує напади подагри у деяких людей.

Як не допустити погіршення здоров’я розповів дієтолог Олег Швець.

Зв’язок подагри з пуринами: пурини є важливими будівельними блоками ДНК. Вони містяться у всіх клітинах людини, а також у багатьох продуктах та напоях. Коли організм переробляє пурини, він створює побічний продукт — сечову кислоту, яка потрапляє в кров.

Якщо сечової кислоти утворюється небагато, нирки виводять її з організму з сечею. Якщо сечової кислоти виробляється забагато, або якщо нирки не виводять її в достатній кількості, вона накопичується в крові та може утворювати голкоподібні кристали. Іноді ці кристали осідають у суглобах, викликаючи набряк, скутість і сильний біль — це і є подагра. Напад виникає раптово, і один напад збільшує ризик виникнення наступних.

В ЯКИХ ПРОДУКТАХ БАГАТО ПУРИНІВ

Харчування, багате на пурини, сприяє розвитку подагри. До продуктів, що мають високий вміст пуринів, належать червоне м’ясо (зокрема, м’ясо дичини), органи тварин, бобові, морепродукти та деякі види птиці.

На святковому столі це може бути ростбіф, грудинка, відбивні з баранини або свинини, телятина, куряча печінка або індичка, тріска, форель, пікша або страва з анчоусами, гребінцями, устрицями, мідіями, лобстерами, креветками чи крабами, або страви з квасолі, сочевичний суп чи арахіс.

Деякі алкогольні напої (особливо пиво) містять пурини, а всі алкогольні напої знижують здатність нирок виводити сечову кислоту з крові. Кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози — поширений підсолоджувач у газованих напоях, деяких фруктових соках, морозиві та багатьох хлібобулочних виробах (як печиво та тістечка) — також містить пурини.

ІНШІ ФАКТОРИ РИЗИКУ

Споживання продуктів, багатих на пурини, є не єдиним фактор ризику подагри. Ймовірність розвитку подагри також підвищують:

  • чоловіча стать (хоча жінки також можуть захворіти на подагру, як правило, після менопаузи)
  • наявність подагри в сімейному анамнезі
  • серцеві захворювання, високий кров’яний тиск, ожиріння або проблеми з нирками
  • прийом діуретиків
  • зневоднення організму

НОВИЙ ПІДХІД ДО ПРОФІЛАКТИКИ ТА ЛІКУВАННЯ

Уникання будь-якої їжі та напоїв з високим вмістом пуринів є застарілим підходом. Варто дотримуватися рослинної дієти та обмежувати продукти та напої, багаті на пурини, навіть під час свят. Однак не позбавляйте себе насолоди від куштування улюблених страв, що містять пурини. Головне — не зловживайте та не їжте їх часто, а алкоголь вживайте лише в помірних кількостях.

Крім того, варто працювати над зменшенням інших факторів ризику подагри: позбутися зайвої ваги, контролювати артеріальний тиск, вирішити проблеми з серцем і нирками, а також дотримуватися водного режиму, щоб допомогти ниркам виводити сечову кислоту з крові.

При розвитку подагри або її загостренні лікар може призначити препарат, який знижує рівень сечової кислоти. Ліки в поєднанні зі здоровим харчуванням і способом життя — найчастіше все, що потрібно, аби уникнути нападів подагри.