Про це розповіла відомий лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.
За її словами, в оболонках крупи є багато магнію, вітамінів Е, групи В, клітковини, холіну, РР.
Магній робить здоровими наш мозок, нерви, серце, судини і тіло загалом. Клітковина поглинає все токсичне в кишечнику, не дає йому потрапити в кров і рознестись по всьому організму; захищає судини від атеросклерозу, живить наш “другий мозок” – кишечник, захищає від проблем з кишечником, раку, цукового діабету 2 типу, каміння в жовчному міхурі, і купи хвороб.
Скиталінська розповіла, як зробити кашу корисною, щоб вона:
- Насичувала, давала енергію
- Була смачою
- Не піднімала цукор в крові
- Не перетворювалася на жир
- Не була висококалорійною
Дієтологиня рекомендує:
- Додати до каш висівок (пшеничних, вівсяних та ін); додавайте у процесі замочування і приготування.
- Ложку горіхів, насіння (льону, коноплі, гарбуза). Одержите протизапальні олії, ще додатково клітковини і сповільните поступлення глюкози в кров.
- Пів склянки ягід, можна пюре. Чорноплідна горобина, чорниця, ожина та інші – це концентрат антоціанів (поліфенолів) і вітаміну С. Навіть столова ложка ягідного пюре додасть каші потужного протизапального ефекту. Можна додати зародки пшениці, паростки пшениці та інших рослин.
Яка дія каш на організм людини?
Скиталінська говорить, що всі вони містять вітаміни групи В, магній, калій та фосфор, а також крохмаль, тому їх бажано їсти тоді, коли вони трохи охолонуть, щоб крохмаль “загустів”, тоді він не підніматиме цукор в крові.
Вівсяна: містить крохмаль, лецитин, холін; нормалізує обмін холестерину.
Гречана: як і вівсяна, нормалізує рівень холестерину.
Кукурудзяна: гальмує процеси бродіння та гниття в кишечнику, корисна при дисбіозах.
Пшоно: має сечогінну дію, корисна при набряках.
Перлова: прискорює перистальтику кишечника, корисна при закрепах.
Рисова (нешліфована, коричнева, чорна): джерело поліфенолів.
Рисова (шліфована, біла): сповільнює моторику кишечника, підходить тим, у кого є запальні процеси кишечника, схильність до проносів. Швидко підвищує глюкозу в крові.
Каші корисні, якщо такими їх зробити. Найкраще приготувати кашу, попередньо промивши, запарити. Деякі каші потребують додаткового варіння, інші готові після запарювання. Каші дають енергію, довго “тримають”.
“Їжте каші, українці і будьте здорові! А ще придбайте собі глюкометр та контролюйте рівень глюкози за годину після вживання каші: так Ви зможете знати, яка каша Вам підходить, а яка — ні. Це достатньо зробити 1-2 рази”, – рекомендує лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.