Проект ВООЗ FEEDCities, під час якого проводили дослідження міського харчового середовища та оцінювання вмісту трансжирів, натрію і калію у найпоширеніших продуктах, які споживають українці, почався у 2023 році і вже є його результати.
В ході міжнародного експерименту були відібрані 120 зразків продуктів: у супермаркетах та закладах громадського харчування. Їхній склад був детально проаналізований. З’ясувалося, що у понад 30% протестованих продуктів кількість трансжирів перевищує встановлене нормативно-правовими актами допустиме значення. Це та продукція, якою харчуються і кияни, які купують їжу у відомих мережах.
Серед вуличної їжі – ТЖК найбільше у:
- піці,
- паніні,
- донерах,
- фалафелі,
- круасанах,
- тістечках.
Серед магазинних продуктів:
- у тортах,
- печиві,
- десертах на основі молочних продуктів,
- морозиві,
- заморожених продуктах,
- маргарині,
- сирі
- переробленому м’ясі.
Небезпеку для здоров’я складає споживання понад 2,2 г промислово вироблених трансжирів на день.
Раніше “ВК” розповідав, якою є безпечною добова доза кави на кофеїну.