Як повідомили в Асоціації виробників молока (АВМ), в Україні станом на початок серпня зросли роздрібні ціни на низку молочних продуктів, зокрема на молоко, кефір, йогурти, вершкове масло і сири,
Причини здорожчення продуктів харчування
- Сильна спека вплинула на перебої в роботі систем вентиляції на молочно-товарних фермах, що призвело до збільшення кількості теплових ударів у корів і зниження їхньої продуктивності. У липні молокопереробні підприємства відчували дефіцит молока-сировини.
- Крім того, тривалі відключення холодильного обладнання призвели до того, що значна кількість молочних продуктів зіпсувалася і не була реалізована.
- На ціні також позначилося використання дизельних генераторів, що призвело до зростання виробничих витрат.
Молоко, сир, йогурт: було і стало
Молоко. Аналітики зазначили, що станом на 5 серпня пастеризоване питне молоко в середньому коштувало 47,55 грн/кг, що на 1% дорожче, ніж у червні поточного року, і на 18% порівняно з аналогічним періодом минулого року.
Кефір жирністю 2,5% у середньому коштував 55,52 грн/кг (+0,4% до липня цього року і +14% до минулого року). Ціна на сметану жирністю 15% становить у середньому 132,92 грн/кг (-0,4% і +15% відповідно).
Йогурт питний. Ціна у середньому становила 94,29 грн/кг (+2% до липневої ціни та +16% до минулорічної), йогурт у склянках – 131,34 грн/кг (+0,5% та +13%).
Сир кисломолочний. Середня ціна на сир жирністю 9% у серпні сягнула 243,03 грн/кг. Продукт подорожчав на 10,73 грн (+4,6% до липня і на +19% порівняно з торішнім періодом).
Вершкове масло жирністю від 72,5% до 73% вітчизняного виробництва в середньому коштує 440,08 грн/кг (+4% до липня і +21% до минулого року).
Сир “Український” жирністю 50% на полицях супермаркетів у середньому коштує 470,58 грн/кг (+5% минулого місяця і +13% минулого року).
Сир “Гауда” жирністю 45% українських компаній у середньому коштує 438,80 грн/кг (-5% до попереднього місяця, але +14% до минулого року).
Відомо, у столичних маркетах зростатимуть ціни на гречку, рис, борошно та хліб.