Слідом за сіллю з полиць магазинів зникли ще два продукти

Автор: Галина Ворона
10:40 08.06.2022

Після "соляної кризи" українські магазини відчули гостру нестачу соди і оцту. Але якщо дефіцит солі пояснюється об'єктивними факторами - закриттям підприємства "Артемсіль", яке забезпечувало країну дешевим продуктом - то ситуація із содою і оцтом зовсім інша.

Торгові мережі кажуть, що попит на ці товари за останні два тижні зріс у 5 разів, особливо на тлі новини про закриття “Артемсолі”.

Такий ажіотажний попит, ймовірно, пов’язаний з тим, що люди вирішили перестрахуватися, але тим самим створили штучний дефіцит.

Наприклад, оцет виробляється в Україні на двох підприємствах і вони наразі працюють у звичайному форматі. Тобто передумов для дефіциту оцту немає жодних.

Що до соди, вона в Україні не виробляється і останніми роками імпортувалася на 100%, зокрема з Туреччини, де вона є у достатній кількості, законтрактована для забезпечення попиту, але при цьому через черги на кордоні доставка затримується.

Очікується, що через тиждень-два ситуація з товарами стабілізується. Люди побачать, що всього вистачає й перестануть закуповувати більше потрібного.

Читайте також: Кам’яна чи гімалайська: науковець розповів, що буде з цінами на сіль

Нагадаємо, на дефіцит солі вплинув простій найбільшого виробника з Соледару, компанії “Артемсіль”, яка є одним з найбільших у світі підприємств з виробництва харчової солі.

Останні новини