Вже четвертий рік поспіль українці святкуватимуть Різдво Христове в умовах воєнного стану. Та завдяки рекордному урожаю і здешевшанню овочів борщового набору традиційна святкова вечеря з 12 пісних страв залишиться доступною: середньостатистична родина витратить на неї близько 1374 грн — лише на 9 грн більше, ніж у 2024-му.
Про це свідчать підрахунки науковців Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».
Зазначається, що головні страви на різдвяному столі — це кутя та узвар. Пшенична кутя — 950 г продуктів традиційної рецептури — обійдеться у 213,37 грн і стане другою за вартістю стравою на святковому столі. Найдорожчими інгредієнтами страви цього року стали: мак — 72,50 грн за 200 г, волоські чищені горіхи — 68,80 грн, а також родзинки — 24,99 грн за 100 г відповідно. Основний складник куті — крупа пшенична з твердої пшениці — коштуватиме 26,90 грн за 400 г. За мед заплатимо ще 18,70 грн за 100 г і додамо трохи цукру (50 г) за 1,48 грн.
Третьою за вартістю стравою буде традиційний узвар. Готові набори сухофруктів для узвару — сушені яблука, груші та чорнослив — коштують у супермаркетах 118,00 грн (600 г на 2 л води).
Найдорожчою ж стравою цього року буде смажена риба — 346,02 грн. За 2 кг живого коропа доведеться заплатити 339 грн, а за 200 г борошна — 7,02 грн.
За борщ пісний з квасолею (2,535 кг продуктів на 2 л води) треба буде віддати 107,79 грн. Найдорожчим інгредієнтом тут є квасоля біла суха (300 г) — 51,50 грн. Овочевий складник становитиме: картопля (362 г) — 5,39 грн, капуста (300 г) — 3,08 грн, цибуля (100 г) — 0,74 грн, морква (400 г) — 4,36 грн, буряк (800 г) — 7,78 грн. Необхідно буде додати по 70-75 г помідорів — 8,67 грн та томатної пасти — 11,82 грн. Ще трохи цукру — 1,48 грн за 50 г, рослинної олії — 7,86 грн за 80 г, за смаком: перець чорний та сіль (1,87 грн), лавровий лист (3,24 грн) або зелень.
Салат «Вінегрет» (1,73 кг продуктів) коштуватиме 49,77 грн. Найдорожчими тут будуть бочкові солоні огірки — 26,80 грн за 200 г. За овочі заплатимо: картопля (600 г) — 8,94 грн, буряк (400 г) — 3,89 грн, морква (378 г) — 4,12 грн, цибуля (100 г) — 0,74 грн. Заправка рослинною олією коштує 4,91 грн за 50 г та сіль за смаком (0,37 грн).
Вареники з картоплею (1,51 кг продуктів) коштуватимуть 32,83 грн, зокрема картопля (1 кг) — 14,90 грн, борошно (500 г) — 17,54 грн, сіль (10 г) — 0,39 грн.
Вареники з капустою (1,481 кг продуктів) вартують 32,03 грн. Для приготування тіста заплатимо за борошно 17,54 грн (500 г), а за сіль (10 г) — 0,39 грн. Сира капуста коштуватиме 6,16 грн за 600 г, морква (189 г) — 2,06 грн, а цибуля (132 г) — 0,97 грн. Рослинна олія для заправки (50 г) — 4,91 грн.
Вареники з вишнею складаються з пісного тіста і морожених вишень. Борошно (500 г) — 17,54 грн, трохи солі (10 г) — 0,39 грн. Левову частку вартості таких вареників займають вишні — 69,90 грн за 300 г. Загалом, вартість таких вареників становитиме 87,83 грн (за 810 г продуктів).
Тушкована капуста (2,239 г продуктів) обійдеться у 70,78 грн. Найдорожчими тут є гриби печериці (300 г) — 45,35 грн. Вартість овочів становитиме 17,19 грн: 1 кг капусти — 10,27 грн, 189 г моркви — 2,06 грн, 660 г цибулі — 4,86 грн. Сіль і перець за смаком — 0,39 грн та рослинна олія (80 г) — 7,86 грн.
Смажена картопля готується на 100 г рослинної олії (9,82 грн) із 1 кг картоплі (14,90 грн) і 132 г цибулі (0,97 грн) з додаванням солі та перцю за смаком (0,39 грн). Всього витрат — 26,08 грн.
Окремо ставлять на стіл соління: квашена капуста — 96,75 грн за 500 г і огірки солоні бочкові — 53,70 грн за 400 г.
Також на столі присутні свіжі овочі — огірки (66,72 грн) і помідори (71,90 грн) по 500 г відповідно
Найбільшого ж здорожчання відносно попереднього року у різдвяному меню зазнали такі продукти: олія (+26,7 %), вишня заморожена (+25,7 %), бочкові огірки (+25,2 %), квасоля біла суха (+18,3 %), борошно (+17,5 %), короп живий (+12,6 %) та помідори свіжі (+12,5 %).
Читайте також: Різдво близько: 5 зимових фільмів у кінотеатрах столиці
Раніше “ВК” розповідав про 5 різдвяних локацій Києва, куди варто навідатись не відкладаючи.


