Для куті вам знадобляться:
- 200 грамів (1 склянка) шліфованої пшениці (якщо вона нешліфована, то варити 2 години),
- 150-200 грамів сухофруктів для компоту,
- 100 грамів маку,
- 100 грамів родзинок,
- десяток волоських горіхів,
- 1 ч. л. меду,
- сіль.
Як приготувати кутю:
На склянку пшениці візьміть 2 склянки води, доведіть до кипіння, посоліть, додайте краплю олії та засипте пшеницю, потім варіть 20 хвилин.
Водночас у другій каструлі зваріть компот із сухофруктів також у двох склянках води. Варити його потрібно 10-15 хвилин.
Родзинки залийте окропом, залиште на 10-15 хв набухнути і потім злийте воду. Мак необхідно перемолоти в кавомолці.
Волоські горіхи подрібніть у блендері, якщо його немає – то у ступці. Склянку компоту остудіть і розчиніть в ній ложку меду, після чого влийте в кутю, додайте мак, родзинки, горіхи й ретельно перемішайте.
Якщо ви використовували нешліфовану пшеницю, то заливати компот із медом потрібно перед подачею на стіл, інакше пшениця стане твердою.