Рекомендації надала відома столична лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.
Чи є такі продукти харчування, які сприяють зниженню всмоктування та накопичення в організмі людини основних дозоутворюючих елементів? Є. Але спочатку лікар проопонує дізнатися про самі продукти.
СПОСІБ ВЖИВАННЯ
МОЛОКО ТА МОЛОЧНІ ПРОДУКТИ
В першу чергу це стосується молока та молочних продуктів.
- Цільне молоко має здатність найбільше накопичувати цезій та стронцій (до 100%).
- Трохи менше – знежирене молоко (85-92%).
- Набагато менше – вершки (15-8%), знежирений сир (10-12%), масло (2,5-1,5%), топлене масло практично не містить радіонуклідів (0%).
Тому з молока краще готувати масло, сир та сметану — більшість радіоактивних речовин переходить у молочну сироватку та маслянку.
ОВОЧІ
- Механічне чищення (до 40% видалення радіонуклідів);
- Ретельне миття зелені, овочів, ягід, фруктів у чистій води (40%);
- Варіння (60-80%). Тому салати готувати із варених овочів.
Оскільки у варених овочах мало вітамінів, в першу чергу, вітаміну С, потрібно додатково його вживати у таблетках, вітаміни групи В (найдоступнішим джерелом є аптечні дріжджі).
Печериці не вживати в сирому вигляді і не смажити, аобов’язково відварювати (у відвар переходить майже 85% цезію).
М’ясо та рибу відварювати (у бульйон переходить до 50% радіонуклідів). Найбільше накопичують радіонукліди кістки, тому їх не використовувати навіть для варіння бульйону.
В яйцях радіонукліди найбільше накопичуються в шкаралупі і при варінні можуть переходити у яйце, тому потрібно готувати омлети.
БЛОКАТОРИ ТА ДЕКОРПОРАНТИ РАДІОНУКЛІДІВ
Їжа може захищати і механізми цього захисту можуть бути різними.
РАДІОПРОТЕКТОРИ — це продукти, які не впливають на накопичення радіоактивних речовин, проте зменшують їхню шкідливу дію.
До них належать антиоксиданти:
•токофероли (природній вітамін Е – ростки пшениці, у капсулах),
•вітамін С у підвищених дозах (таблетки, шипшина, смородина),
•вітамін А (печінка тріски, яловича/куряча печінка, капсули),
•каротиноїди (морква, помідори, томатна паста),
•селен (цибуля, часник, сало),
•поліфеноли (кверцетин — настій цибулиння, гречка),
•рутин, катехіни (зелений та чорний чай).
БЛОКАТОРИ НАДХОДЖЕННЯ, які зв’язують радіонукліди в травній системі.
Це рослинні полімери — різні види харчових волокон (клітковина, целюлоза, пектин, лігнін, альгінати).
Нерозчинна клітковина (пшеничні та житні висівки), лігнани (насіння льону та сезаму мелене) прискорюють рух кишечного вмісту по кишечнику, сприяють жовчовиділенню та зв’язуванню жовчю шкідливих речовин. Це наступні продукти.
Пектини (яблука печені, буряк варений, буряковий жмих, шкірка лимона та апельсина, смородина, жито, ячмінь, рис нешліфований), фітати (горох, квасоля), альгінати (морська капуста та агар-агар) – зв’язують радіонукліди.
Це також можуть бути соки із м’якоттю (морквяний, овочевий, вишневий).
Дієтолог також нагадує на наявність корисних продуктів: цукати із шкірок лимона та апельсина, смородина перетерта з цукром, агар-агар, суха морська капуста або у консервах, сушені яблука, пастила, мармелад, сушені пластинки буряка, моркви.
БЛОКАТОРИ НАКОПИЧЕННЯ – це продукти, які зменшують накопичення радіонуклідів в організмі, у певних органах, наприклад, кістках та щитовидній залозі.
Це хімічні аналоги тих радіонуклідів, які надходять до організму при радіаційному забрудненні. Хімічний аналогом радіоізотопів цезію є калій, стронцію – кальцій, йоду – стабільний йод.
“Тому таблетки кальцію глюконату та йодиду калію (або 5% йоду спиртового) – це прості і ефективні засоби. АЛЕ. Їх не можна просто так приймати для профілактики. Лише при потребі. Бажано мати упаковку”, -говорить Скиталінська.
ДЕКОРПОРАНТИ. Утворюють із радіоактивними речовинами комплексні сполуки, які легко виводяться з організму. Це багаті білками продукти, потогінні та легкі сечогінні чаї, адаптогени – лимонник, женьшень, ехінацея). З білків важливі сірковмісни амінокислоти – L-цистеїн (у жовтках яєць, яйцях).
АНТИРАДІАЦІЙНІ СТРАВИ
КИСІЛЬ З ПЕКТИНОМ.
У киплячу воду додати розведений у воді картопляний крохмаль та порошок пектину, довести до кипіння, зняти з вогню, додати ягідного пюре, яблучного соку або настою шапшини.
ЖЕЛЕ З ПЕКТИНОМ І АГАР-АГАРОМ.
В яблучний сік чи ягідний морс покласти пектин і агар-агар. Почекати, коли розчиниться, довести до кипіння, розлити у формочки.
КАША ГРЕЧАНА З ВИСІВКАМИ.
У гречану кашу при варінні покласти суміш мелених пшеничних, вівсяних та житніх висівок. Посолити йодованою сіллю в кінці приготування страви. Вживати із пюре з вареного буряка.
БУРИЙ РИС ІЗ КВАСОЛЕЮ ТА ВИСІВКАМИ.
Те саме, що і у попередньому рецепті (додаємо висівки під час варіння рису).