Про це ідеться у дописі лікаря-дієтолога Олега Швеця.
Щавлева кислота — це органічна сполука, яка міститься в багатьох рослинах, включаючи листову зелень, овочі, фрукти, какао, горіхи та насіння. Кислота зазвичай зв’язується з мінералами, утворюючи оксалати. Терміни «щавлева кислота» і «оксалат» використовуються як синоніми.
Після споживання продуктів з щавлевою кислотою, відбувається зв’язування з мінералами, утворюючи сполуки, включаючи оксалат кальцію та оксалат заліза. Здебільшого це відбувається в товстій кишці, але також може мати місце в нирках та інших частинах сечовивідних шляхів. У більшості людей ці сполуки надалі виводяться з калом або сечею. Однак у чутливих до цієї речовини людей харчування з високим вмістом оксалатів пов’язують із підвищеним ризиком утворення каменів у нирках та інших проблем зі здоров’ям.
Оксалати містяться майже в усіх рослинах, однак в різній кількості. Їжа тваринного походження містить лише сліди оксалатів.
До продуктів з високим вмістом оксалату (більш як 50 мг на 100-грамову порцію) належать: ревінь, шпинат, буряк та його зелень, мангольд, какао-порошок, батат, арахіс, зелень ріпи, карамбола. У невеликих кількостях вони відповідно містять мало оксалатів.
За словами лікаря, приблизно 80% каменів у нирках складається з оксалату кальцію. З цієї причини людям, які мали один епізод каменів у нирках, традиційно радили мінімізувати споживання продуктів з високим вмістом оксалату.
Сьогодні загальне обмеження оксалатів більше не рекомендується для всіх людей із каменями в нирках. Це пояснюється тим, що половина оксалату в сечі виробляється організмом, а не засвоюється з їжі.
Більшість урологів призначають сувору дієту з низьким вмістом оксалатів (менш як 100 міліграмів на день) лише для пацієнтів, які мають високий рівень оксалатів у сечі. Тому важливо час від часу проходити тестування, щоб з’ясувати, наскільки необхідні обмеження.
“Отримуйте достатню кількість кальцію. Кальцій зв’язується з оксалатом у кишечнику та зменшує його кількість, яку поглинає організм. Намагайтеся отримувати 800–1200 мг кальцію на день. До продуктів з високим вмістом кальцію та низьким вмістом оксалату належать: сир, йогурт, рибні консерви з кістками”, – зауважує лікар Швець.
Відомо, їмо однакові продукти, але одні набирають вагу, а інші – худнуть: чому так буває розповіла лікарка.