Що має бути на «тарілці здорового харчування»

Концепція «Тарілки здорового харчування», створена експертами Гарвардського університету, допомагає краще зрозуміти, як має виглядати збалансований прийом їжі.

Це не дієта і не обмеження, а модель, яка полегшує щоденний вибір на користь здоров’я, нагадали у Центрі громадського здоров’я України.

Вона наочно демонструє, скільки і яких продуктів потрібно вживати, щоб забезпечити організм основними поживними речовинами та підтримувати енергію, гарне самопочуття і профілактику захворювань.

Що має бути на тарілці здорового харчування:

Половина тарілки, за можливості, — овочі, фрукти та ягоди. Вони є джерелом клітковини, вітамінів, мінералів і антиоксидантів. Зважте, що картопля не входить до загальної кількості овочів на «тарілці», бо в ній багато вуглеводів.

Одна чверть тарілки — складні вуглеводи, переважно цільнозернові продукти. До них належать вівсянка, гречка, перловка, бурий рис, кіноа та інші крупи, які піддаються мінімальній обробці. Ці продукти багаті на вітаміни групи В, залізо, магній і антиоксиданти — поживні речовини, важливі для загального здоров’я та обміну речовин.

Друга чверть тарілки — продукти, що містять білки, як тваринного, так і рослинного походження: риба, птиця, яйця, бобові. Вони допомагають росту та відновленню тканин, зміцнюють імунітет, беруть участь у формуванні ферментів і гормонів.

Жири теж важливі. Корисні жири містяться в оливковій олії, горіхах, насінні, а також у жирній рибі (лосось, скумбрія, оселедець). Вони підтримують здоров’я серцево-судинної системи, мозку, шкіри, сприяють засвоєнню вітамінів A, D, E і K, а також допомагають регулювати запальні процеси.

Крім того, без чистої води — ніяк. Вода незамінна для всіх процесів в організмі: від терморегуляції до обміну речовин. Вона сприяє травленню, концентрації та загальному тонусу. Потреба у воді в кожного різна та залежить від температури повітря, рівня рухової активності, стану здоров’я та раціону.

Любителям кави та чаю радимо вживати ці напої без цукру.