Поява у продажу каш з незвичними для українців назвами викликає питання у тих. хто придивляється до кожної калорії та хоче худнути максимально ефективно. Про те, яку крупу краще вибирати, розповідає дієтолог, керівник Центру нормалізації ваги Світлана Фус.

Булгур, який продають з додаванням сушених овочів та як окрему кашу – це не окрема злакова культура і в полі її не вирощують, каже дієтолог. Однак це крупа з пшениці: як манка або кус-кус. 

Про поживні властивості булгуру:

Булгур, як будь-який інший продукт з пшениці, містить білок глютен, він же клейковина. Тому людям, що страждають на целіакію, в яких непереносимість глютену, булгур протипоказано.

Насправді, глютен — це звичайний білок, один з безлічі інших. Для здорової людини шкідливого в ньому нічого немає. Він нічим не гірший білка казеїну, який структурно схожий на глютен, а його багато, наприклад, в домашньому сирі.

Як створюють булгур:

Для приготування крупи пшеничні зерна пропарюють, потім висушують на сонці, очищають від оболонок і подрібнюють до потрібного розміру.

У 100 г крупи міститься 12 г білка, близько 2 г жирів, 63 г вуглеводів та 12 г клітковини, її калорійність — 340 ккал. У 100 г приготовленої з булгуру каші кількість всіх зазначених інгредієнтів приблизно в 3 рази менше.

Оскільки при виробництві булгуру в пшениці залишаються зародки, в цій крупі більше поживних речовин і вітамінів у порівнянні з манкою, кус-кусом і багатьма іншими популярними крупами

Оскільки при виробництві булгуру в пшениці залишаються зародки, в цій крупі більше поживних речовин і вітамінів у порівнянні з манкою, кус-кусом і багатьма іншими популярними крупами.

Булгур містить вітаміни групи В (крім В12), К і РР, фолієву кислоту, а також мінерали, в тому числі фосфор, калій, кальцій, залізо, цинк, марганець, магній.

Глікемічний індекс булгуру, манки та кус-куса:

Варений булгур перетравлюється повільніше і довше створює відчуття ситості, якщо порівнювати з манкою і кус-кусом. навіть при тривалому варінні він не розварюється до кашоподібного стану і не втрачає форми, як, наприклад, рис або перловка.

Глікемічний індекс:

  • булгуру 47,
  • кус-куса 65,
  • манки 75.

У яку пору доби їсти булгур:

Ви часто чуєте, що вуглеводи краще їсти вранці і вдень, щоб запастися енергією для фізичної і розумової роботи і, найголовніше, не їсти ввечері, щоб не набирати вагу. Це тільки частково вірно.

Я б радила з вечірнього прийому їжі прибрати в першу чергу прості вуглеводи — солодкі фрукти і овочі, сухофрукти, мед, солодощі.