Про користь бульйону зараз, в осінню пору року особливо, розповіла лікарка-дієтолог з багаторічним досвідом Оксана Скиталінська.
“До нас прийшла чудова осінь, пора багряного листя та застуд. А застуди часто супроводжуються кашлем.І тут на допомогу приходить він – корисний бульйон. Бульйон, як кава та яйця, був неодноразовим предметом гонінь і звинувачень у шкідливості. Але користь його доведена науково”, – зазначила фахівчиня.
Вона нагадала, що при багатьох вірусних інфекціях часто страждає легенева тканина. Дефіцит якісного білка сприяє розвитку порушень роботи не лише імунної системи, але легенів, а також і підвищує схильність до інфекцій. Щоб імунна система адекватно відреагувала на вторгнення вірусів, їй потрібне білкове (“будівельне”) забезпечення, бо захист організму потребує великих енергетичних витрат.
Процес активації імунної системи (а це ціла низка різних механізмів) при наявності інфекції, супроводжується 7-15 разовим збільшенням потоку амінокислот та інших речовин із крові через мембрани клітин. Віруси – це чужерідні білки (їх називають антигенами), які потрапляють в організм, активують імунні клітини (лімфоцити), а цей процес потребує безперервного надходження енергії та поживних речовин, порівняно із відсутністю інфекції. Щоб імунна відповідь була адекватною, потрібно, щоб їжа була багатою на амінокислоти, особливо незамінні, додає Скиталінська.
Однією з амінокислот для такого забезпечення є глутамін.
- Глутамін підсилює бактерицидну функцію нейтрофілів (різновиду лейкоцитів, клітин крові), які беруть участь у захисних реакціях організму при різних інфекціях, і вірусних зокрема.
- Багато глутаміну є в бульйоні.
- Буквально за лічені хвилини амінокислота засвоюється і дає швидку підтримку для імунних клітин.
- З глутаміну в організмі утворюється глутамінова кислота, яка дуже корисна для мозку: вона захищає його клітини від накопичення токсичного азоту (при розумових перенапруженнях та стресах), підтримує молодість мозку.
- А потім із глутамінової кислоти утворюється “заспокійливий” нейромедіатор ҐАМК (ґама-аміномасляна кислота), при дефіциті якоі може розвиватися безсоння та відчуття тривоги.
Користь бульйону
Засвоюваність бульйону майже 100%, не вимагає витрат енергії, на відміну від шматка м‘яса, який потрібно прожувати, обробити ферментами, “подрібнити” до амінокислот і після цього засвоїти. Особливо цінним бульйон є у раціоні дітей, підлітків і людей старшого віку, а також для тих, хто має хронічні захворювання, ослаблений, говорить лікарка.
Який бульйон є правильним і цілющим
- Правильно приготовлений бульйон – це невеличка кількість мʼяса (курятина, індичка, в принципі – будь-якого, бажано домашнього), порізаного на шматочки, залитого холодною водою і відвареного до м’якості.
- Приблизно на 2 літри води м‘яса — розміром із яблуко.
- М‘ясо може бути будь-яке, з кістками, якщо курка – то із шкірою, годяться всі частини тушки.
- Бульйон має бути прозрим із невеликою кількістю жиру на поверхні. Якщо бульйон жирний, його треба остудити і жир з поверхні зняти.
- Після цього у бульйон додаються різні овочі (морква, корінь петрушки, селери і тд – все, що душа забажає і варяться до хрумкої м’якості.
- Якщо птиця магазинна — першу воду злити.
- Можна бульйон вживати в якості дієтичного напою, наливати в чашку, посипавши зеленню, можна зварити з крупою, наприклад, перловою, приготувати з овочами, а потім збити в суп-пюре, або зварити кашу.
- Дуже корисно поєднати користь бульйону з користю броколі (ії потрібно кинути у киплячу воду або бульйон лише на 1 хв).
- Бульйон має бути саме неміцним і нежирним, тоді він має лікувально-профілактичну дію.
До слова, в Інституті Амосова провели унікальну операцію на серці однорічній дитині.