Сезон харчових отруєнь наближається: як не потрапити до лікарні після святкового застілля

Автор: Галина Ворона
05:23 08.12

Наближаються свята, а з ними й застілля в колі сім’ї та друзів. На столах з’являться різноманітні страви, які потім зберігатимуться в холодильнику в умовах відключень електроенергії. Якщо харчові продукти та готову їжу неправильно зберігати, їх можуть вражати різні патогенні мікроорганізми, що, своєю чергою, призводять до отруєнь.

Сезон харчових отруєнь наближається: як не потрапити до лікарні після святкового застілля Фото: Depositphotos

Як повідомляє Центр громадського здоров'я, минулого року в період різдвяних свят зросла кількість випадків захворювання на гострі кишкові інфекції: 6527 випадків у грудні 2023-го – січні 2024-го року проти 5764 випадків ГКІ у грудні 2022-го – січні 2023-го року.

За словами фахівців, отруєння харчовими продуктами спричиняють бактерії, віруси та паразити. Найбільший ризик інфікування цими патогенами мають такі продукти:

  • сирі яйця;
  • непастеризоване молоко;
  • домашня консервація;
  • сирі м'ясо, риба та морепродукти;
  • м'які сири з непастеризованого молока (наприклад, брі, камамбер, сири з блакитними прожилками);
  • кондитерські вироби з кремом.

Щоб запобігти зараженню продуктів мікроорганізмами до та після приготування страв удома, фахівці радять дотримуватись таки правил, і не лише у свята:

  • Обов’язково мийте руки з милом перед приготуванням їжі. Регулярно очищуйте кухонні поверхні та приладдя.
  • Сирі та готові продукти нарізайте на окремих дошках. Заведіть окрему дошку та ніж для м’яса та риби, щоб не забруднювати готову їжу мікроорганізмами, які можуть бути в сирих продуктах.
  • Термічно обробляйте сирі продукти перед вживанням. Переконайтеся, що риба чи м’ясо добре проварилися, пропеклися чи просмажилися перед подачею на стіл та вживанням.
  • Пильнуйте, щоб продукти були свіжі. Перевіряйте термін придатності продуктів. Якщо вигляд чи запах викликають сумніви — викиньте, ризикувати не варто.
  • Не залишайте їжу на столі довше, ніж на дві години. Після святкування одразу приберіть їжу, яка залишилась, у холодильник, особливо салати з майонезом, кремові десерти та холодець.

При відвідуванні громадських закладів також потрібно бути пильними:

  • купуйте харчові продукти в перевірених торгівельних мережах та постачальників;
  • обирайте перевірені ресторани чи кафе з хорошою репутацією;
  • не соромтеся просити персонал замінити вам страву, якщо її якість викликає сумніви.

Найбільш вразливими до харчових отруєнь є діти, вагітні жінки, люди похилого віку та люди з ослабленим імунітетом. Отруєння може проявлятися через нудоту, біль у животі, блювоту чи/та діарею, і мати небезпечні ускладнення з необхідністю ушпиталення через зневоднення, тривалу лихоманку чи навіть порушення зору.

Якщо ви або ваші близькі, а надто діти, відчули симптоми харчового отруєння, якнайшвидше зверніться до лікаря— не займайтеся самолікуванням!

Дотримання цих порад допоможе провести свята з радістю та без клопотів через здоров'я.

Читайте також: Десять продуктів для подолання зимової депресії

Раніше ми розповідали, яка олія найменш шкідлива для смаження.

Великий Київ у Google News

підписатися