Як повідомляє Центр громадського здоров'я, минулого року в період різдвяних свят зросла кількість випадків захворювання на гострі кишкові інфекції: 6527 випадків у грудні 2023-го – січні 2024-го року проти 5764 випадків ГКІ у грудні 2022-го – січні 2023-го року.
За словами фахівців, отруєння харчовими продуктами спричиняють бактерії, віруси та паразити. Найбільший ризик інфікування цими патогенами мають такі продукти:
- сирі яйця;
- непастеризоване молоко;
- домашня консервація;
- сирі м'ясо, риба та морепродукти;
- м'які сири з непастеризованого молока (наприклад, брі, камамбер, сири з блакитними прожилками);
- кондитерські вироби з кремом.
Щоб запобігти зараженню продуктів мікроорганізмами до та після приготування страв удома, фахівці радять дотримуватись таки правил, і не лише у свята:
- Обов’язково мийте руки з милом перед приготуванням їжі. Регулярно очищуйте кухонні поверхні та приладдя.
- Сирі та готові продукти нарізайте на окремих дошках. Заведіть окрему дошку та ніж для м’яса та риби, щоб не забруднювати готову їжу мікроорганізмами, які можуть бути в сирих продуктах.
- Термічно обробляйте сирі продукти перед вживанням. Переконайтеся, що риба чи м’ясо добре проварилися, пропеклися чи просмажилися перед подачею на стіл та вживанням.
- Пильнуйте, щоб продукти були свіжі. Перевіряйте термін придатності продуктів. Якщо вигляд чи запах викликають сумніви — викиньте, ризикувати не варто.
- Не залишайте їжу на столі довше, ніж на дві години. Після святкування одразу приберіть їжу, яка залишилась, у холодильник, особливо салати з майонезом, кремові десерти та холодець.
При відвідуванні громадських закладів також потрібно бути пильними:
- купуйте харчові продукти в перевірених торгівельних мережах та постачальників;
- обирайте перевірені ресторани чи кафе з хорошою репутацією;
- не соромтеся просити персонал замінити вам страву, якщо її якість викликає сумніви.
Найбільш вразливими до харчових отруєнь є діти, вагітні жінки, люди похилого віку та люди з ослабленим імунітетом. Отруєння може проявлятися через нудоту, біль у животі, блювоту чи/та діарею, і мати небезпечні ускладнення з необхідністю ушпиталення через зневоднення, тривалу лихоманку чи навіть порушення зору.
Якщо ви або ваші близькі, а надто діти, відчули симптоми харчового отруєння, якнайшвидше зверніться до лікаря— не займайтеся самолікуванням!
Дотримання цих порад допоможе провести свята з радістю та без клопотів через здоров'я.
Читайте також: Десять продуктів для подолання зимової депресії
Раніше ми розповідали, яка олія найменш шкідлива для смаження.