Сам собі кулінар: як приготувати ніжні кекси на сметані з апельсиновою глазур’ю

Автор: Галина Ворона
23:22 20.01

Якщо в холодильнику виявляються залишки сметани, можна приготувати кекси з апельсиновою глазур’ю. Вони не лише мають чудовий смак та ніжну текстуру, а ще й дуже зручні через свою порційність.

Сам собі кулінар: як приготувати ніжні кекси на сметані з апельсиновою глазур’ю
Світлодіодне освітлення

Рецепт кексів пропонує Євген Клопотенко.

За його словами, сметана робить тісто більш тягучим, а після випікання – пухким і ніжним. Вибір сметани не принциповий, можна обрати будь-яку жирність чи бренд. Також можна приготувати кекси на кефірі чи на жирному йогурт. Однак тут варто регулювати консистенцію тіста при додаванні борошна. Можливо його треба буде менше чи більше.

Найкраще для приготування кексів підходять спеціальні металеві чи керамічні форми з паперовими стаканчиками. Так кекси будуть відразу зручно впаковані в формочки та легко діставатимуться. Також підійдуть силіконові форми, з яких кекси легко дістати й без паперових стаканчиків. Однак діставати їх варто лише після повного охолодження.

Інгредієнти

  • 3 яйця
  • 200 г цукру
  • 10 г ванільного цукру
  • 1 дрібка солі
  • 1 апельсин (цедра і сік)
  • 250 г сметани
  • 360 г борошна
  • 10 г розпушувача
  • 1 склянка цукрової пудри

Покроковий рецепт приготування кексів

  • Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів. У миску вбийте 3 яйця, додайте 200 г цукру та 10 г ванільного цукру. Додайте дрібку солі для балансу смаків у випічці.
  • Добре розітріть всі інгредієнти віничком до білого кольору, але не збивайте до пишної піни.
  • Додайте 250 г сметани і добре перемішайте суміш віничком до однорідності.
  • Натріть на дрібній тертці цедру 1 апельсина прямо в тісто.
  • Вичавіть сік половини апельсина в склянку, процідіть його, щоб не було мʼякоті та кісточок. Влийте сік у миску. Ви також можете вичавлювати відразу в миску.
  • Останнім додайте 360 г борошна та 10 г розпушувача. Добре перемішайте всі інгредієнти до однорідності. Повинно вийти досить густе, але все ще злегка текуче тісто.
  • Викладіть у форму паперові стаканчики, наповніть форми тістом на 2/3 і відправте їх у духовку на 20-25 хвилин. Готовність перевіряйте дерев’яною шпажкою або зубочисткою. Після того, як ви проткнете випічку, на шпажці не повинно бути залишків тіста. Дістаньте готові кекси з духовки і дайте їм охолонути.
  • Поки кекси стигнуть, приготуйте апельсинову глазур. У миску з цукровою пудрою (1 склянка) вичавіть 1-2 ст. л. соку апельсина. Добре перемішайте глазур. Регулюйте консистенцію соком лимона за своїми уподобаннями.
  • Готові остиглі кекси полийте глазур’ю. Дайте їм трохи підсохнути і подавайте до столу.

Читайте також: Чизкейк з грейпфрутом без випікання – рецепт від Євгена Клопотенка

Нагадаємо, ресторан Wine Love відновив роботу: майже два роки тут готували їжу для військових.

Великий Київ у Google News

підписатися