“Рибна юшка” з крану: що не так з водою у Києві і що робити містянам

Скарги мешканців деяких районів Києва на “рибний” запах води виявились справедливими. У “Київводоканалі” підтвердили, що такий специфічний запах останнім часом могли помітити споживачі, до яких вода надходить із річки Десна.

Як пояснили у “Київводоканалі”, це пов’язано із сезонними змінами у воді, зокрема активним розмноженням діатомових водоростей.

Ці водорості у процесі життєдіяльності виділяють органічні речовини, які й надають воді “рибного” або “земляного” запаху. Це природне явище, яке зазвичай проявляється навесні та восени, коли температура і сонячне світло сприяють швидкому росту водоростей.

Фахівці запевняють, що питна вода у місті відповідає всім встановленим нормам, а запах не впливає на безпеку та якість води за санітарними нормами, хоча може викликати певний дискомфорт.

На жаль, кажуть на підприємстві, повністю усунути природні процеси, як-от сезонне цвітіння водоростей, неможливо.

Киянам радять дати воді відстоятися або прокип’ятити її перед вживанням – це допоможе зменшити запах.

Однак фахівці водоканалу вже скоригували технологічні режими та дозування реагентів, щоб мінімізувати запах.

“Всі процедури очищення та знезараження проводяться згідно з технологічними стандартами, але специфічний запах може залишатися навіть після очистки”, – йдеться у повідомленні.

У “Київводоканалі” додали, що контроль якості води у лабораторіях триває на всіх етапах – від очищення до подачі в міську мережу.

Результати досліджень регулярно публікуються на офіційному сайті компанії в розділі “Щодо якості питної води”.

Читайте також: Скоригувати показання лічильників та отримати перерахунок кияни можуть у ЦКС

Нагадаємо, АРМА шукає управителя для Жовтневого палацу.