Реальна різниця між червоними сухими винами зі Старого та Нового Світу

Автор: Владислав Щербак
15:53 31.10

Покупці, які бодай трохи знайомі з червоними сухими винами — візитівкою кожного виноробного регіону, точно стикалися з розмежуванням напоїв на варіанти зі Старого та Нового Світу.

Реальна різниця між червоними сухими винами зі Старого та Нового Світу

Нещодавно енологи оголосили, що не використовуватимуть подібну диференціацію під час проведення дегустацій. Однак розшифрування цих термінів допоможе зрозуміти, який смак й аромат імовірно характеризуватиме червоне сухе вино в келиху.

Новий Світ проти Старого Світу: у чому різниця

Якщо узагальнити, то все зводиться до виноробних традицій. Регіони Старого Світу — зони, що охоплюють Європу, Північну Африку та Близький Схід. Ключові країни:

  • Франція;
  • Італія;
  • Іспанія;
  • Португалія;
  • Німеччина;
  • Угорщина;
  • Ліван;
  • Хорватія;

Якщо потрібно було б коротко описати ці країни, найкраще підійшло б слово «вплив». Саме звідси на інші регіони поширилися міжнародні сорти винограду та класичні технології, як-от метод «Шампенуаз». Наприклад, у Франції винайшли сорти «шардоне» та «каберне совіньйон». Кріплене вино з Португалії було популярним серед представників раннього Конгресу США. Одним із них став Томас Джефферсон, якого вважають першим виноробом у країні.

Регіони Нового Світу — виноробні зони, які перейняли традиційні методи від колег, однак внесли деякі зміни. Їхній девіз міг би звучати так: «Єдина вагома причина вивчати правила — щоб потім їх порушувати». Найкращим прикладом трансформації винограду залежно від теруару можна вважати боротьбу між французькою та новозеландською версіями сорту «совіньйон-блан».

Запозичення виноробних практик пов’язують із колонізацією. Загалом це практично всі інші країни Північної та Південної Америки, Південної Африки та Австралія.

Як географічне розмежування впливає на смак й аромат.

Червоні сухі вина, виготовлені в межах Старого Світу, зазвичай легкі, тобто без надмірної терпкості. У них домінують мінерально-землисті відтінки. Вміст алкоголю — знижений. Зважаючи на те, що клімат поступово стає спекотнішим, позиції з високим градусом з’являються і тут.

Напої з Нового Світу, як правило, повнотіліші, з яскраво вираженими фруктово-ягідними акордами, вищою міцністю та нижчими показниками кислотності. Водночас місцеві винороби зважають на вподобання покупців, тож часто намагаються висаджувати лози у високогірних районах, де ягоди після дозрівання неодмінно стають соковитими та кислими.

Різниця в методах виготовлення червоних сухих вин.

Бренди по-різному підходять до основних виноробних процесів, особливо в питаннях витримки. Нові дубові бочки зазвичай використовують у регіонах Нового Світу, а повторне наповнення тари характерно для Старого Світу.

Якщо вино маркують за місцем виготовлення, наприклад Bordeaux, воно точно виготовлене в Старому Світі. Компанії з Нового Світу зазвичай вказують домінантний сорт у складі купажу.

Великий Київ у Google News

підписатися