Як розповіла відомий столичний дієтолог Світлана Фус, мідь в раціоні виконує безліч важливих функцій. ⠀
Одним з таких життєво важливих мікроелементів є мідь, яка:⠀
– входить до складу ферментів, що регулюють енергетичний обмін,⠀
– бере участь в процесі дихання тканин,⠀
– здійснює важливу роль в синтез колагену і еластину, тобто формує сполучну і кісткову тканини, ⠀
– сприяє утворенню гемоглобіну. Тому його нестача, так само як і заліза, може привести до анемії,⠀
– покращує роботу імунної системи, ⠀
– необхідна для нормального функціонування нервової системи – в складі мієлінових оболонок нервів є мідь. Благотворно впливає на роботу мозку – покращує концентрацію та пам’ять,⠀
– впливає на функціонування залоз внутрішньої секреції. Сприяє підвищенню активності інсуліну і більш повної утилізації вуглеводів. Вміст міді знижується при цукровому діабеті, тому тут вона вкрай необхідна.⠀
– має вплив на пігментацію волосся, шкіри та очей – входить до складу пігменту меланіну. ⠀
“Однією з ознак нестачі міді в організмі людини може бути рання поява сивини, часткове облисіння або остеопороз. Дефіцит міді може викликати анемію – зниження рівня гемоглобіну і кількості еритроцитів, появу шкірних змін, втрату апетиту і, відповідно, зниження ваги”, – додає Фус.⠀
І попереджає, що є захворювання, при яких мідь накопичується в організмі в надлишку. Тоді виникає необхідність навпаки обмежити споживання цього мікроелемента в харчуванні. Це генетично обумовлена хвороба Вільсона, яка призводить до надмірного відкладення міді – в основному в печінці, мозку, кістках, нирках і очному яблуці.