Писанки та крашанки: в чому різниця між цими традиційними великодніми атрибутами

Автор: Любава Лисичкіна
23:18 12.04.2023

Сьогодні ми часто плутаємо ці поняття, тож давайте разом проговоримо, як саме правильно називати те, що готуємо до Великодня.

Писанки та крашанки: в чому різниця між цими традиційними великодніми атрибутами
Про це розповіли у Музеї Івана Гончара.
 
Писанки та крашанки, поряд із паскою, важливі атрибути Великодня. Тож як правильно говорити про те, що ми отримуємо або створюємо.
 
Писанка:
  •  сире яйце (інколи для навчального розпису його видувають);
  •  не вживають у їжу;
  •  пишуть бджолиним воском та фарбують у 2-4 кольори;
  •  наносять орнаменти, що втілюють в собі певні сенси;
  •  дарують, щоб побажати здоров’я, народження діток, для захисту роду, дому та господарства, пишуть на гарний врожай, на дощ, для захисту від блискавки та інших негараздів.
 
 Крашанка:
 
  •  варене яйце;
  •  його вживають в їжу;
  •  яйце фарбують одним кольором, наприклад, у цибулинні. Іноді крашанки оздоблюють листочками молодої трави та петрушки, прикладаючи її до яйця під час фарбування.
  •  крашанками грають у великодні забави (в набитки, котка, кидка).
 
У кожній родині виготовляли різну кількість писанок та крашанок — від 12 до 60 писанок і стільки ж крашанок, в залежності від кількості членів роду та близьких, яких планували провідати.
 
Писанки могли писати протягом всього Великого посту або тільки в останній його тиждень, особливо у Чистий четвер.
 
Крашанки роблять зазвичай у Великодню суботу. За народним віруванням, яйця, що пофарбовані для крашанок в п’ятницю, швидко псуються, а якщо їх зробити в суботу, вони зберігаються протягом усіх свят.
 
Відомо, нову мініскульптурку “Шукай!” присвятили меценатам-цукрозаводчикам.

Великий Київ у Google News

підписатися