Принесуть щастя та удачу: ТОП-6 страв, які приготувати на Китайський Новий рік

09:05 01.02.2022

Цьогоріч Китайський Новий рік припадає на 1 лютого, із цим святом пов’язано безліч традицій, а також заборон. Кожна страва на святковому столі має своє символічне значення.

Принесуть щастя та удачу: ТОП-6 страв, які приготувати на Китайський Новий рік

Великий Київ розповість, які страви можна приготувати на святкування Китайського Нового року.

Китайські пельмені під назвою “цзяоцзи” – традиційна страва. Вона символізує перехід старого року в новий.

За формою вони нагадують традиційні човноподібні злитки срібла, які раніше були грошовою одиницею у Китаї. Згідно з повір’ям, чим більше таких пельменів з’їсти на Новий рік, то багатшим будеш.

Їх роблять зі свининою або курятиною, дрібно нарізаними креветками, рибою, рубаною яловичиною або овочами.

У китайській мові слово “риба” співзвучне зі словом “надлишок” та її вживання має принести удачу та прибуток.

Її можна приготувати на пару, посмажити чи стушкувати. Більше того, китайці не з’їдають на Новий рік всю рибу – половину страви слід залишити на наступний день.

Подають до столу карася, сома чи коропа.

Спрінг-роли (чуньцзюань) – це рулетики з начинкою з м’яса, морепродуктів, риби, круп, овочів та зелені, загорнуті в рисовий папір, рідше – в тонке тісто. Як правило, їх обсмажують у фритюрі, завдяки чому вони набувають золотистого відтінку і символізують золоті злитки, тобто багатство, процвітання, достаток та здоров’я.

Китайська локшина символізує довге та щасливе життя. Важливо вибрати саме довгий сорт локшини – її в жодному разі не можна розрізати. Її смажать і подають на тарілці, або відварюють і додають в миску з бульйоном. Начинка до локшини має певне смислове навантаження: тофу – щастя, свинина – спокій, креветки – багатство, удача, яйця – велика та здорова сім’я, а риба – процвітання.

Страви з рису вважаються символом багатства. Тому, щоб у новому році супроводжував успіх, необхідно приготувати багато страв з рису. 

Це може бути пиріг із клейкого рисового борошна або солодкі рисові кульки.

На столі у Новий рік мають бути фрукти – перевагу слід віддати цитрусовим: мандаринам, апельсинам та помело. Так як вони мають округлу форму і забарвлені у “золоті” кольори, вони символізують багатство. За китайськими народними повір’ями, вони приносять удачу та добробут в родину.

Великий Київ у Google News

підписатися