Про те, що здоров’я як фізичне, так і психічне безпосередньо пов’язане з функціонуванням осі «кишечник – мікробіота – мозок», розповіла відомий дієтолог Світлана Фус.
За її словами, про кишечник часто говорять як про “другий мозок”. Зв’язок між ним і головним мозком науково доведена і має складний механізм взаємодії. У цьому ланцюзі ключову роль відіграє кишкова мікробіота.
Мікроорганізми, що населяють наш кишківник беруть участь в:⠀
- виробництві вітамінів,⠀
- синтезі гормонів та регулюванні їх метаболізму,⠀
- утворенні нейромедіаторів (нейротрансмітерів, посередників), що відповідають за роботу нашого мозку.⠀
Нейротрансмітери – це хімічні речовини, які беруть участь у передачі інформації між клітинами нервової системи (нейронами), м’язами та залозами. Один з найбільш важливих нейротрансмітерів гормон серотонін, 60-90% якого продукується в ШКТ. Саме його часто називають “гормоном щастя”. Дійсно, коли концентрація серотоніну в організмі в нормі то наше самопочуття та настрій хороші, ми радісні та врівноважені. У свою чергу, його дефіцит може бути пов’язаний з порушеннями сну, апетиту, психічного стану. ⠀
Що підвищить його рівень:⠀
- фізична активність, аеробне навантаження: біг, плавання, їзда на велосипеді. ⠀
- адекватне споживання продуктів багатих білком: риба, яйця, бобові, яловичина, молочні продукти, тверді сорти сирів; клітковиною: овочі, фрукти, злакові і бобові; жирами: рослинні масла, горіхи, насіння.⠀
- сон 6-8 годин на добу, вміння справлятися зі стресами. Давайте своєму організму можливість відновити сили. ⠀
- перебування на сонці. Для вироблення серотоніну потрібен ультрафіолет. Брак сонячного світла в зимову пору року часто призводить до поширеної сезонної депресії.⠀
“І ще дуже важливо – піклуйтеся про стан мікробіоти кишечника для підтримки нормального рівня серотоніну. Адже бактерії товстої кишки вносять свій істотний внесок в секрецію серотоніну кишечником”, – додає дієтологиня. ⠀