Правильно готуйте їжу: дієтологиня розповіла, як харчуватися, щоб уникнути діабету

Автор: Любава Лисичкіна
23:46 21.11.2023

Якщо хочеться перекусити – зʼїжте бутерброд із висівкового або максимально зернового твердого хліба (на зразок Vito grano) із тонкою пластинкою сиру пармезан та тарілочки салату із свіжої або квашеної капусти.

Правильно готуйте їжу: дієтологиня розповіла, як харчуватися, щоб уникнути діабету Фото: ілюстративне

Про те, як зберегти здоровим тіло розповіла лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.

За її словами, перш за все слід харчуватися низькоглікемічною їжею – запамʼятайте це основне правило. Низькоглікемічна вона тому, що не спричинює гіперглікемії, тобто високого рівня глюкози в крові (походить від грецьких слів “глюкос” – “солодкий” та “еміа” – “кров”).

 Низькоглікемічними продуктами є білкові страви (мʼясо, риба, птиця, кисломолочні, бобові, гриби) та більша частина овочів (капуста, перець, помідори, кабачки і тд і вся зелень. А також кислі ягоди, лимони і тп. Із зернових — гречка, вівсянка, хліб з висівками, грубого помолу.

Скиталінська говорить, що  раціон має бути багатий на продукти з вітаміном С, омега-3, магнієм, вітамінами групи В. Хорошим засобом для нормалізації глюкози та зниження інсулінорезистентності є метформін.

Дієтологиня також радить:

  •  Щоб проконтролювати рівень глюкози, використовуйте глюкометр: вимірюйте натще та через 1-2 год після їжі. (але цей метод не надійний для діагностики діабету – для цього треба піти в лабораторію і здати кров з вени).
  •  Їжте 2-3 рази в день, в інший час пийте теплу воду з лимоном. Така частота прийому їжі сприяє нормалізації рівня глюкози в крові.
  • Якщо хочеться перекусити – зʼїжте бутерброд із висівкового або максимально зернового твердого хліба (на зразок Vito grano) із тонкою пластинкою сиру пармезан та тарілочки салату із свіжої або квашеної капусти.
  •  Вживайте зелень та ягоди – вони мають протизапальні властивості, захищають судини від запалень і ушкоджень.
  •  Правильно готуйте їжу: варіть, запікайте. Намагайтеся не смажити — надмір жиру, особливо насиченого, погіршує роботу інсулінових рецепторів.

Від чого різко піднімаєтьсяглюкоза в крові?

  • Від солодких напоїв, включно із фруктових соків. Миттєво.
  •  Від будь-яких солодощів (цукерки, печиво, вафлі) та від борошняних виробів, в яких немає оболонок зерна (висівок).
  •  Від смузі із солодких фруктів (бананів і тд).

Що ще робити, щоб уникнути діабету?  

1. Тримайте вагу в рормі.

2. Бвгато рухайтеся: ходіть, робіть вправи, танцюйте. Рух активує інсулінові рецептори, буде краще засвоюватися глюкоза і менше перетворюватися на жир.

3. Спіть достатньо, щоб виспатись.

Великий Київ у Google News

підписатися