Про це розповіла лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.
Гриби цінні для імунної системи, особливо для тих, хто страждає на різні види алергій.
Так, це не зовсім добре, коли імунна система реагує на пилок або пилюку, але це також означає, що з таким же завзяттям імунна система накидатиметься і на різні види пухлин.
Гриби містять унікальні речовини –міконутрієнти, які природнім чином зміцнюють наш імунітет, сприяючи виробленню антитіл. Скиталінська нагадала, що був проведений цікавий експеримент: дві групи людей харчувалися однаково, лише люди з однієї групи ще додатково з’їдали чашку варених шампіньйонів. Вже через тиждень в них на 50% збільшився рівень імуноглобулінів IgA, а потім тримався ще тиждень.
Гриби мають протизапальні властивості
Особливо вони виражені в лісових грибах, але навіть звичайні шампіньйони та інші промислові гриби також мають ці властивості, тому гриби бажано вживати регулярно, хоча б раз в тиждень.
Захищають від старіння
Гриби мистять надзвичайно цінну амінокислоту, яка називається ерготіонеїном. Коли ми їмо гриби, ерготіонеїн переноситься спеціальними білками до тих місць в організмі, які найбільше потерпають від оксидантного стресу – кришталика ока, кісткового мозку, захищаючи їх від руйнування. Вчені навіть вважають ерготіонеїн цитопротектором, тобто речовиною, яка захищає клітини.
Мезанізм дії ерготіонеїну – захист ДНК мітохондрій – найдрібніших утворень в клітині, які виробляють енергію та вільні радикали і страшенно чутливі до ушкоджень (забруднення, тривалий стрес, інтоксикація і тд).
На відміну від всіх антиоксидантів, ерготіонеїн може проникати через мембрану мітохондрій.
Захищають від атеросклерозу,жирового гепатозу (ожиріння печінки) і ожиріння взагалі
Цьому допомагає “грибний цукор” – трегалоза. Він же допомагає і схуднути, тому гриби – невід’ємна частина раціону для тих, хто худне. А ще трегалоза сповільнює старіння шкіри, судин та кришталика ока.
Ерготіонеїн є в різних грибах і що важливо, стійкий до нагрівання, на відміну від іншої токсичної речовини, яка при варінні грибів руйнується – агаритину (а при сушінні – не руйнується, тому попередньо треба сушені гриби замочити та проварити).
Антидепресивні властивості
Відбувається це за рахунок сполуки псилоцибіну. Псилоцибін стимулює синтез серотоніну в мозку, а ми ззнаємо, що баланс серотоніну робить життя щасливішим.
Захист від “запаху сторості”
Досить недавно вчені виявили сполуку, яка з’являється у людей після 40 років і надає специфічного запаху тілу, характерного для старих людей. Ця сполука називається 2ноненаль і ніяким милом чи дезодорантом її так просто не переб’єш.
За словами лікарки, це пов’язано із зміною мікрофлори шкіри. Так от вживання грибів гальмує цей процес.
Як готувати гриби?
Відварюйте і тушкуйте. Можна поєднувати практично з усіма стравами: кашами, овочами, яйцями.
Гриби -це рослинний білок, який краще засвоюється, якщо гриби максимально подрібнити – тому добре жуйте або зробіть крем-суп чи грибний паштет.
Гриби вкрай низькокалорійні, але містять клітковину, тому добре насичують і незамінні при схудненні.
“Тому їжте гриби, збирайте їх і насолоджуйтеся надзвичайною порою року”, – додає дієтологиня.