“Потрібно харчуватись “збалансовано”, а що буде, якщо не збалансовано, помремо чи що?”, – дієтолог

Автор: Любава Лисичкіна
23:43 15.01

Збалансоване харчування забезпечує організм енергією, щоб ми не лише мали сили рухатись, але щоб всі біохімічні процеси в нашому тілі відбувалися з мінімумом “поломок” та відхилень.

“Потрібно харчуватись “збалансовано”, а що буде, якщо не збалансовано, помремо чи що?”, – дієтолог Фото: ілюстративне
Світлодіодне освітлення

Як говорить лікарка-дієтолог Оксана Скиталінська, збалансоване харчування необхідне для того, щоб був менший ризик багатьох хвороб, включаючи деякі види раку, а також щоб економно використовувались резерви здоровʼя.

Якщо узагальнити, не вдаючись в деталі, то тарілка на 1/4 складається з білків, 1/4 вуглеводів і на 1/2 з овочів, говорить дієтологиня.

Тарілка харчування може змінювати пропорції продуктів, в залежності від потреб (стану здоровʼя, віку, ваги, рівня фізичної активності, статі і тд): комусь більше енергії (здорових вуглеводів та жирів), комусь більше клітковини, комусь більше білка.

За словами Скиталінської, маючи уявлення про баланс у своєму раціоні, легше насолоджуватися їжею та бути здоровим: можна дозволити собі здоровий десерт і навіть і нколи і не зовсім здоровий, цукерку, наприклад.

Крім того, здорове харчування в дитинстві зменшує ймовірність розвитку проблем зі здоров’ям у дорослому віці.

До слова, досолювання страв може підвищувати ризик хронічної хвороби нирок.

Великий Київ у Google News

підписатися