Як говорить лікарка-дієтолог Оксана Скиталінська, збалансоване харчування необхідне для того, щоб був менший ризик багатьох хвороб, включаючи деякі види раку, а також щоб економно використовувались резерви здоровʼя.
Якщо узагальнити, не вдаючись в деталі, то тарілка на 1/4 складається з білків, 1/4 вуглеводів і на 1/2 з овочів, говорить дієтологиня.
Тарілка харчування може змінювати пропорції продуктів, в залежності від потреб (стану здоровʼя, віку, ваги, рівня фізичної активності, статі і тд): комусь більше енергії (здорових вуглеводів та жирів), комусь більше клітковини, комусь більше білка.
За словами Скиталінської, маючи уявлення про баланс у своєму раціоні, легше насолоджуватися їжею та бути здоровим: можна дозволити собі здоровий десерт і навіть і нколи і не зовсім здоровий, цукерку, наприклад.
Крім того, здорове харчування в дитинстві зменшує ймовірність розвитку проблем зі здоров’ям у дорослому віці.
До слова, досолювання страв може підвищувати ризик хронічної хвороби нирок.