Про це повідомила директорка аналітичного центру “Ресторани України” Ольга Насонова.
Серед причин масового закриття ресторанів та кафе столиці вона називає такі:
- нестабільна економічна ситуація: війна, відключення електроенергії, постійні тривоги та зростання цін на продукти, оренду та комунальні послуги суттєво вплинули на платоспроможність населення;
- неправильний вибір локації: деякі заклади відкривалися в місцях з низькою прохідністю, у локаціях в ТРЦ, які закривалися під час тривог або біля місць можливих або попередніх обстрілів;
- недостатній досвід власників: багато нових закладів закривалися через відсутність досвіду у веденні ресторанного бізнесу, неправильно підібрану концепцію або нестачу фінансування;
- зростання витрат: постійне зростання цін на продукти, оренду та комунальні послуги змушує власників підвищувати ціни на страви, що відлякує клієнтів;
- зміна уподобань клієнтів: відвідувачі закладів стали більш вибагливими і вимогливими, що змушує власників ресторанів та кафе постійно оновлювати меню та сервіс.
Експертка вважає, що ресторанний ринок Києва поступово відновлюватиметься, але у новому форматі. Тож ті, хто адаптується і пропонує щось особливе – має шанси на успіх.
Читайте також: Ліки від нудьги під час знеструмлень: кияни почали частіше відвідувати ТРЦ
Нагадаємо, у Києві продають ресторан «Ронін» на Зоологічній.