Варто нагадати, що сам по собі холод не такий небезпечний, як його поєднання зі снігом або ожеледицею, які перекривають шлях до їжі. Така погода для птахів — дуже несприятлива. Тому в місцях, де зими суворі й морозні, підгодівля справді рятує птахам життя.
Таких птахів, як синиці, повзики і дятли, можна регулярно частувати «пташиним пирогом». Приготувати його можна на основі несолоного сала або звичайного желатину (без смаку та запаху).
Рецепт приготування:
- У формочки для печива чи кексів залийте підтоплене сало або желатин, засипте суміш з насіння соняшника, маленьких шматочків яблук та моркви, насіння гарбуза, дині та ячменю і виставте на мороз.
- Поки застигає, зробіть наскрізну дірочку для мотузки (мотузку обов’язково візьміть натуральну, щоби не забруднити середовище у разі, якщо вона загубиться, коли птахи все з’їдять).
- Потім дістаньте отриману заготовку з форми, прив’яжіть мотузку та сміливо вішайте на дерево.
Що категорично не можна давати птахам?
У жодному разі не можна використовувати для підгодівлі тваринний жир з домішками, на якому готували. Він містить сіль, а також купу шкідливих для птахів речовин, і до того ж є добрим поживним середовищем для небезпечних бактерій.
Для годівлі птахів важливо дотримуватися трьох «не»:
- не солоне, не зіпсоване і не смажене.
Хлібом теж не варто годувати: житній хліб починає бродити в шлунку і може призвести до смерті.
А от кого не варто підгодовувати, то це водоплавних птахів: на водоймах їм вистачає природного корму. Якщо водойма замерзає — лебеді, качки, чаплі мають крила і можуть полетіти кудись на водосховище чи на відкриту річку.
До слова, комунальники вирізали для лебедів лунки у замерзлій кризі, щоб птахи могли плавати.