“Після трьох сирів ми все ще відчували його смак”: названо найкращий сир 2025 року

World Cheese Awards виділяється серед інших молочних конкурсів у всьому світі тим, що може претендувати на звання по-справжньому глобального: конкурс проводиться в різних країнах і приваблює різноманітний склад учасників та суддів. 2026 року конкурс переїде до Кордови (Іспанія).

Як повідомляє CNN, 265 експертів із сирів з усього світу мали завдання вивчити молочні продукти всіх форм, розмірів, кольорів та консистенцій у великій залі у столиці Швейцарії Берні.

Не менше 5244 сирів із 46 країн прибули на майданчик Festhalle у Берні.

За пару годин кожен суддя пропрацював не менше 40 сирів, нюхаючи, погладжуючи, крихта і, нарешті, пробуючи смак, щоб отримати оцінку.

Сири розклали на 110 рядах столів, покритих білими скатертинами, під пильною увагою двох-трьох суддівських бригад. Усім сирам було присвоєно бали на основі зовнішнього вигляду, запаху, смаку, текстури та відчуттів у роті, які не завжди були приємними.

У шорт-лист увійшли м’який японський козячий сир із текстурою, що нагадує збиті вершки, твердий британський сир кольору глибокого заходу сонця, один американський сир і, звичайно ж, ще кілька швейцарських сирів.

Переможцем став сир Bergkäserei Vorderfultigen, виготовлений із коров’ячого молока на невеликій молочній фермі в Альпійських долинах на заході Швейцарії.Його автор – сиророб Піус Хітц.

Грюйєр став гідним переможцем, сказав Перрі Уейкманом, один із провідних суддів , описуючи його багатогранність: “Іриска, карамель. Пікантний, з фруктовими нотками, легка смаження, як від деревного вугілля. Післясмак був неймовірним. Після трьох сирів ми все ще відчували його смак”.