Підрив Каховської ГЕС: киян попереджають про можливий спалах ботулізму через мор риби

Директорка Департаменту охорони здоров’я Києва Валентина Гінзбург попередила жителів столиці про можливий спалах ботулізму через масовий мор риби внаслідок підриву Каховської ГЕС.

Про це повідомляє Київська міська державна адміністрація.

Ботулізм – це гостре токсико-інфекційне захворювання, що виникає, коли ми вживаємо їжу, яка накопичила токсин. Найчастіше це риба.

«Як ніколи, у нас зараз має бути особлива насторога до цього продукту. Не можна вживати мертву рибу, або таку, яка має вигляд несвіжої. І головне, що треба розуміти – не існує способу приготування, який у змозі зробити її безпечною! Вживати таку рибу не можна жодним чином: ні в’ялену, ні  жарену, ні копчену, ні варену, ні сушену!» – наголосила Гінзбург.

Читайте також: Стан здоров’я кишечника більше, ніж ви думали, відповідає за ваш настрій: що їсти для щастя

Вона зауважила, що збудники ботулізму та інших інфекційних шлунково-кишкових захворювань можуть також містити ковбаса, шинка, м’ясні та рибні консерви.

«Такі продукти слід купувати лише в офіційних центрах продажу, що додержуються норм і термінів зберігання. Тож стихійним ринкам – тверде «ні». Та й у власному виробництві ковбас-консерв будьте вкрай уважними. Гриби, овочі можуть містити ботулінічні палички або спори, тож ретельно промивайте їх у кількох водах перед закруткою», – порекомендувала фахівець.

Нагадаємо, нещодавно у “Київводоканалі” відреагували на “тривожні” повідомлення соцмереж про холерну паличку у воді.