Як пише відома столична дієтологиня Оксана Скиталінська, проста їжа може бути дуже смачною та давати тілу сили і здоров’я.
“Оселедець на столі – лікар в стороні”, – нагадує фахівчиня слова шведів і додає, що шведам вірити можна.
“Це все видумки, що тонко нарізане авокадо з лососем, насінням чіа та ягодами годжі — супер здорова та “чиста” їжа (ще один тимчасовий “тренд” в “пп” харчуванні). Звісно, можете їсти і таке. А тепер беремо зварену в мундирі картоплину, не гарячу, а охолоджену до кімнатної температури, щоб стала цупка, розрізаємо . Поруч кладемо шматок жирної-прежирної скумбрії чи оселедця. І салат із свіжої або квашеної капусточки. І на десерт – чорні ягоди + чорна кава”, – радить Скиталінська.
Дієтолог акцентує увагу на тому, що:
Картопля “в мундирі” – це резистентний крохмаль, тобто стійкий до миттєвого засвоєнню у вигляді молекул цукру. Тобто це дуже навіть складні, повільні вуглеводи. Не піднімає рівень цукру в крові, корисний для бактерій, які живуть у товстому кишечнику (біфідо- та лакто-).
В картоплі присутні всі 20 амінокислот, просто їх там мало, але для тих, хто постить, картоплю в “мундирі” варто включати в раціон.
Риба морська, оселедець або скумбрія – це легкозасвоюваний білок, таурин, який дає енергію, запобігає злипанню тромбоцитів, бере участь в утворенні жовчі, сприяє синтезу нейронів. А також омега3 жири, холін — мають антисклеротичну дію; містять йод, який сприяє виробленню гормонів щитовидної залози.
Капуста – джерело сульфонарану та індол-3-карбінолу – ці речовини сприяють нормальному циклу всіх фаз детоксикації а печінці, мають протизапальний та антираковий ефекти, живлять корисну мікрофлору.
Буряк та морква – це каротиноїди, бетаїн і багато інших цінних речовин.
Ягоди – поліфеноли в чистому вигляди, а з кавою – подвійні поліфеноли.