Дані дослідження, яке спиралося на аналіз даних понад 253 000 учасників проєкту UK Biobank, були нещодавно опубліковані в International Journal of Cancer, розповів лікар-дієтолог Олег Швець.
У рамках дослідження учасники заповнювали анкети з харчування та спостерігали за своїм здоров’ям протягом більш як 30 років. У майже 30 000 учасників розвинулося онкологічне захворювання різних форм та локалізацій.
Науковці виявили, що люди з високим рівнем споживання Омега-3 мали нижчий рівень захворювання на рак товстої кишки, шлунка, легенів та інших видів раку травного тракту.
Крім того, високий рівень споживання Омега-6 пов’язаний з нижчим рівнем захворювання на 14 різних видів раку, включаючи головний мозок, меланому, сечовий міхур тощо.
Втім, дослідники відзначили, що високий рівень Омега-3 може бути пов’язаний з дещо вищим ризиком раку простати.
Важливо, що переваги високого рівня поліненасичених жирних кислот не залежали від інших факторів ризику раку, таких як ІМТ, вживання алкоголю або фізична активність.
Результати дослідження свідчать, що варто отримувати більше цих жирних кислот зі свого харчування. Вони присутні в жирній рибі, горіхах і рослинній олії, але багато людей приймають добавки риб’ячого жиру.
“Зазначу, що джерела та добавки риб’ячого жиру, багаті на Омега-3 жирні кислоти, мають й багато інших доведених переваг для здоров’я. Вони зменшують ризик смерті від серцевих захворювань, знижують високий артеріальний тиск, високий рівень тригліцеридів і “поганого” холестерину”, полегшують симптоми ревматоїдного артриту тощо”, – зазначив лікар.
До слова, “ВК” писав про те, яку їжу найкраще обирати, коли вам потрібно більше енергії: топ-10