Цьогоріч вройжай фундука в Італії вдвічі гірший за середній показник минулих років та складає 70 тис. тонн. Горіх не виріс через спеку та вологу, викликані змінами клімату. Однак саме його додають до популярного солодкого наїдку Nutella, який полюбляють люди в усьому світі.
Негативно на дозрівання фундука вплинули теплі зими, зливи навесні та посухи влітку, а ще через дію шкідників, яких побільшало. Через це вартість продуктів з фундуком зросте, що, ймовірно, позначиться на роздрібних цінах на пасту.
Про це пише Der Spiegel з посиланням на дані місцевих сільськогосп асоціацій.
Причини зниження врожаю:
- Зміна клімату: теплі зими, дощі навесні, посухи влітку.
- Шкідники, які знижують врожайність.
- Урожай фундука знижується вже третій рік поспіль.
Наслідки для Nutella:
- Фундук становить приблизно 13% складу Nutella, тому його дефіцит та зростання цін безпосередньо впливають на вартість пасти.
- Виробництво продуктів з фундуком стає дорожчим для компанії.
- Це, найімовірніше, призведе до підвищення цін для кінцевого споживача.


