У липні 2025 року овочі в Україні подешевшали на 23,9%.
Про це повідомляє Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» з посиланням на Держстат.
Найвідчутніше подешевшали буряк (-55,3%), цибуля (-44,8%), морква (-37,9%) та капуста (-24,5%) завдяки надходженню нового врожаю.
Окрім овочів, зниження цін зафіксовано лише на цукор (-2,8%), що пов’язано зі зменшенням попиту через неврожай ягід і кісточкових фруктів, спричинений весняними заморозками.
Водночас деякі продукти подорожчали: фрукти (+1,7%), яйця (+1,5%), макаронні вироби та м’ясо з м’ясопродуктами (по +1,4%).
Інші продукти показали зростання цін у межах 0,2–0,9%, зокрема вершкове масло (+0,2%) та хліб (+0,9%).
У річному вимірі (липень 2025 до липня 2024) продукти харчування подорожчали на 22,5%. Найбільше зросли ціни на яйця (+82,4%), фрукти (+52,1%), соняшникову олію (+30,4%) та м’ясопродукти (+24,2%).
За січень–липень 2025 року проти торішнього періоду яйця подорожчали на 41,3%, соняшникова олія — на 32,3%, а овочі, масло та фрукти — на 30%.
Науковці зазначають, що споживчі ціни на продукти залишаються ключовим фактором інфляції в Україні. Вони прогнозують, що надходження нового врожаю стримуватиме зростання цін на овочі, але через неврожай плодово-ягідних культур ціни на них продовжать зростати.
Читайте також: Ціни на кавуни вагою від 5 кг будуть падати
Нагадаємо, українців попереджають про зростання ціни на житній хліб.