Ніщо так не змінює ціну, як яйця в супемаркетах столиці – по чому тепер цінний продукт

Автор: Оксана Тупальська
15:21 Сьогодні

Яйця в магазинах уже два роки є продуктом, на який не можуть скласти ціну. То вони з 25 грн за десяток подорожчали до 80-ти, тепер їх продають з націнкою за упаковку. На новорічні свята яйця без лотків продавалися по 80 грн, а нефасовані по 39 грн. Доплата 40 грн за естетичне пакування? – Дивина.

Ніщо так не змінює ціну, як яйця в супемаркетах столиці – по чому тепер цінний продукт

Нині ж вартість яєць коливається від 40 до 200 грн за упаковку. Звичайно, хто побагатше, обирає фірменні, по дві сотні. А простий люд складає курячі в кульки без вушок, які пропонують в магазинах. Бо ж і з торбами не розібралися – за них тепер треба доплачувати, але чомусь там, де лежать лотки з яйцями, кладуть тонесенькі кульочки з прямим відрізом, щоб і вхопити не було за що. 

З січня 2025 року прогнозують подорожчання яєць. Причини такі:

  • сезонність (бо взимку та навесні кури гірше несуться)
  • зростання вартості курячих кормів
  • погодні умови
  • витрати на енергоносії

Між іншим, щодо останнього, варто подякувати природі – бо споживання електрики тепер зменшилось через тепло надворі, тому енергетики мають запас та не вимикають світло. А це означає, що немає потреби використовувати автономні джерела живлення на птахофабриках. 

Ціни в супермаркетах столиці:

  • “Сільпо” – від 62 до більш як 200 гривень за упаковку
  • Varus – від 47,90 до 63,90 грн за десяток (найдешевші – нефасовані)
  • “АТБ” – від 50 до 54 грн за десяток

Водночас відносно стабільних цін на курячі яйця радить очікувати  учасник Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін. Мовляв, якщо на осінь буде гарний урожай, то під ялинку 2026 будемо купувати та їсти яйця за тими ж цінами, що цьогоріч. 

А поки ціна стабільна як ніколи – від 47 до 200 грн. Похибка +- 153 грн. 

Великий Київ у Google News

підписатися