Не їсти мандарини жменями та обмежувати дітей: дієтологиня рекомендує бути обачними з цитрусами

Автор: Любава Лисичкіна
23:21 28.01.2023

Мандарини краще їсти прямо з білою сіточкою, що закутує дольки: там міститься велика кількість глікозидів, що зміцнюють серце.

Не їсти мандарини жменями та обмежувати дітей: дієтологиня рекомендує бути обачними з цитрусами

Про це розповіла на своїй сторінці українська дієтологиня Світлана Фус.

У їхніх плодах, зауважує фахівчиня, високий вміст аскорбінової кислоти (38% добової норми в 100 г), але це менше, ніж в апельсинах (там її відповідно 59%). Обидва фрукта не дуже багаті іншими вітамінами. За мінеральним складом їх плоди також схожі, містять калій, кальцій, кремній, магній.

«У апельсинах є не тільки антиоксидант вітамін C. Антиоксидантна дія бета-каротину та фолієвої кислоти цього фрукту допоможе зберегти еластичною шкіру, надасть більш здоровий вигляд. Цей ефект мають як косметичні засоби з вмістом апельсину, так і самі фрукти при їх споживанні», – зазначає Фус.

За словами Фус, як фрукти, що містять кислоти, цитруси добре поєднуються з м’ясом і рибою. Солодкі цитруси: апельсини, мандарини, помело і навіть грейпфрути, прекрасні самі по собі. Їх їдять свіжими, додають у фруктові та овочеві салати.

«Дітям цитрусові треба давати з обережністю, вони протипоказані при діатезах. Також не варто вживати їх людям з підвищеною кислотністю, виразкою шлунку і розладами кишечнику. Хворі на цукровий діабет повинні пам’ятати про високий вміст цукру в мандаринах і апельсинах. А ще мандарини та апельсини мають вищий за інші цитрусові глікемічний індекс, такий же приблизно, як у хурми, винограду чи яблук. Рекомендую їсти мандарин не більше 1−2 шт. за 1 раз дорослим, а дитині достатньо 1 мандаринки в день», – рекомендує Світлана Фус.

До слова, Фастівський хлібокомбінат припинив свою роботу.

Великий Київ у Google News

підписатися