Пробіотиків багато у ферментованих продуктах, тож нутриціолог Ірина Каленська радить включити у свій раціон певні продукти.
Грецька йогурт. Уникайте йогуртів з ароматизаторами або додаванням цукру, шукайте на етикетці «живі та активні культури».
Солоні огірки. Пробіотиками є лише ті огірки, які були приготовлені без оцту, краще солити самим або купувати у фермерів і цукор теж не додавайте.
Сирий м’який сир. З непастеризованого козячого, овечого та коров’ячого молока містить велику кількість пробіотиків, у тому числі thermophillus, bifidus, bulgaricus та acidophilus. АЛЕ, в Україні по законодавству молоко має бути пастеризоване, тому шукайте в Европі.
Оливки. Хороші лише мариновані, або вʼялені із сіллю, без додавання консервантів. Ті що пастеризовані – не підходять. А ще у них міститься багато амінокислот!
Натуральний яблучний оцет: у ньому є і оцтова кислота, яка підтримує роботу пробіотиків та пребіотиків у кишківнику.
Комбуча (або чайний гриб, який мами та бабусі вирощували у банках). Її вживання позитивно впливає на запалення, детоксикацію печінки та дисбактеріоз кишківника – тільки вибирайте натуральний напій, без консервантів і великого вмісту цукру.
Квас. Як і чайний гриб, квас проходить процес ферментації та містить пробіотики. Мова, звичайно, тільки про живий квас, а не про пастеризований.
Темпі – його готують із ферментованих соєвих бобів, у азіатів це дуже популярна страва. Відмінне джерело білка та вітаміну B12.
Кімчі. Мариновані гострі овочі допомагають знизити індекс маси тіла, підвищити кров’яний тиск та полегшити синдром подразненого кишечника.
Місо готують із ферментованих соєвих бобів, солі та гриба кодзі, він містить пробіотик (A. oryzae), який знижує ризик запальних захворювань кишківника.