Не борщ і не вінегрет: суперфуд буряк і три прості страви з нього

Автор: Любава Лисичкіна
23:15 20.05

Буряк — справжній локальний суперфуд. Бо він багатий на мінеральні солі, органічні кислоти та фолієву кислоту. А ще він є одним з лідерів за вмістом заліза та містить велику концентрацію бору і марганцю.

Не борщ і не вінегрет: суперфуд буряк і три прості страви з нього Фото: ілюстративне

Про це розповіла гастрожурналістка та авторка фудблогу «Котлетка» Маша Сердюк. 

Жодних жартів, речовини у складі буряка покращують обмін речовин, активізують кровотворення та зміцнюють імунітет.

Крім того, бурячки мають позитивний вплив на роботу мозку. Дослідження показують, що споживання овочу покращує приплив крові до лобової частини мозку, що відповідає за прийняття рішень і робочу пам’ять. Також лікарі рекомендують вживати буряк при запаленнях і будь-яких захворюваннях кишківника. Ну а про те, що буряк дуже корисний при закрепах і проблемах з мікрофлорою кишківника, думаємо, ви й так знаєте. Але все ж таки про це варто нагадати.

Пропонуємо відійти від смачного, але традиційного борщу, салату-шуби чи вінегрету і приготувати  нові і смачні страви з буряку.  

Крем-суп з буряків

  •  буряк — 1-2 шт.
  •  картопля — 2 шт.
  •  вода або бульйон — 1 л
  •  жирні вершки — 50 мл
  •   улюблені приправи 
  •  сіль, перець

Каструлю з водою ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Буряк і картоплю миємо та чистимо. Ріжемо овочі кубиками так, щоб буряк був нарізаний вдвічі дрібніше за картоплю — так овочі приготуються одночасно. Кладемо картоплю з буряком у воду і варимо до готовності.

Коли овочі стануть м’якими, частину рідини зливаємо в чашку (не виливаємо), частину залишаємо в каструлі та подрібнюємо все блендером разом із вершками. Якщо суп надто густий, розводимо його рідиною, в якій варилися овочі, або вершками. Солимо, перчимо, додаємо улюблені спеції, перемішуємо. Перед подачею прогріваємо на невеликому вогні.

Буряк по-селянськи

  •    буряк — 2-3 шт.
  •    часник — 2 зубки
  •   олія — 2 ст. л.
  •   духмяні трави
  •   сіль, перець

Monika Grabkowska

Буряк миємо, чистимо від шкірки, нарізаємо скибками, як картоплю по-селянськи. Складаємо в глибоку миску, додаємо олію, сіль, перець, духмяні трави та пропущений через прес часник. 

Добре перемішуємо, щоб спеції огорнули бурячки з усіх боків. Викладаємо на застелене пергаментом деко в один шар — так, щоб шматочки буряка не торкалися один одного. Прикриваємо фольгою, ставимо в нагріту до 200° C духовку та запікаємо 50 хвилин або доки буряк не стане м’яким.

Буряковий хумус

  •   сухий нут — 200 г
  •   буряк — 1 шт. 
  •   часник — 2-3 зубки 
  •  кунжутна паста тахіні — 4 ст. л. 
  •   оливкова олія — 4 ст. л. 
  •    лимон — половинка
  •   мелений кумин (зира) — щіпка
  •  сіль — до смаку 
  • кедрові горіхи — для подачі

Milada Vigerova

Нут заливаємо на ніч холодною водою в пропорції 1:3 (води втричі більше, ніж нуту). Зранку зливаємо воду, промиваємо нут, заливаємо свіжою водою 1:3 та варимо приблизно годину. Коли нут буде готовий, відвар з нього зливаємо в окремий посуд. Даємо нуту охолонути. 

Буряк миємо та варимо у шкірці до м’якості. Коли буде готовий, охолоджуємо, чистимо та ріжемо великими кубиками. Складаємо в блендер, додаємо відварений нут, олію, часник, сіль, кумин і трохи нутового відвару. Вичавлюємо сік з половинки лимона. Збиваємо все на максимальній потужності до однорідної консистенції. 

Додаємо тахіні та збиваємо. Якщо хумус дуже густий, можна розбавити його нутовим відваром або кунжутною пастою. Подаємо хумус кімнатної температури, прикрасивши кедровими горішками.

Великий Київ у Google News

підписатися