Про секретний напій розповіла відомий лікар, дієтолог Оксана Скиталінська.
За її словами, цибуля вважається овочем здоров’я, ми плачемо, коли нарізаємо її в салат. Її додають у страви у невеликій кількості, бо вона – концентрат біологічно активних молекул.
Мега цінне, що є в цибулі є – її лушпиння, яке украаїнці бездумно викидають. Хоча саме в цибулинні є унікальні поєднання надзвичайно цінних трьох речовин:
- Фруктанів.
- Кверцетину (33мг/100г) та Кемпферолу (2,4-4,5мг/100г).
- Органічної сірки.
Фруктани є пребіотиком, який живить найціннішу мікрофлору кишечника. А також має посилює активність імунних клітин, сприяє виробленню антитіл, і таким чином, зміцнює імунну систему, полегшує адаптацію до гіпоксії (дефіциту кисню) дітей, які часто хворіють застудними захворюваннями).
Кверцетин – один із найпотужніших антиоксидантів: відновлює активність вітаміну С, глутатіону і токоферолів, запобігає переходу адреналіну в токсичний адренохром, має антистресову дію. Його антиоксидантна активність на декілька порядків вища, ніж зеленого чаю та червоного вина.
Кверцитин має протизапальну дію (блокує надмірну активність запальних молекул).
Скиталінська говорить, що напій із цибулиння виводить надлишки натрію та хлору з організму, має протинабряковий ефект. Це дуже важливо для людей із артеріальною гіпертензією (високим тиском).
Покращує стан капілярів та всіх судин, зменшує їхню ламкість та проникність. З віком капіляри запустівають, погіршується їхня структура і розвивається гіпоксія. У людей з цукровим діабетом напій з цибуляння посилює стійкість капілярів до пошкоджуючої дії гіперглікемії (коли багато цукру крові).
Крім цього такий напій має антиалергійний ефект (блокує виробництво гістаміну). Та нормалізує рівень холестерину (зменшує накопичення “поганого” холестерину в стінках судин і тим самим запобігає інсультам та інфарктам).
Також, напій покращує роботу серцевого м’яза (мокарда) – сприяє виробленню енергії в клітинах міокарда та покращенню кровообігу, що є дуже корисним при серцевій недостатності. Зменшує ризик утворення тромбів.
Прискорює загоєння ран та зменшує ризик розвитку раку. Протираковий ефект пов’язаний із активацією гена р53. Цей ген змушує “самовбиватися” рокові клітини (цей процес називається апоптозом). Зменшує ризики раку яєчників, молочної залози кишечника, мозку, пояснила дієтолог.
Також напій з цибулиння покращує стан епітелію бронхів, має муколітичну та відхаркувальну дію та сприяє зниженню маси тіла. Допомагає нормалізувати обмін речовин, зменшити інсулінорезистентність та знизити масу тіла у жінок із синдромом полікістозних яєчників (СПКЯ).
Рецепт:
Одну столову ложку порізаного цибулиння заливають однією склянкою окропу та кип’ятять під кришкою на дуже слибкому вогні 5 хвилин. Охолоджують та настоюють 2 години. Тоді п’ють. Достатньо однієї склянки, можна у другій половині дня. Як довго вживати: необмежено, з невеликими перервами.
До слова, Київ надаватиме фінансову допомогу тероборонівцям, які виконують бойові завдання.