Білок зазвичай люди намагаються отримувати з м’ясом, рибою чи яйцями. Але й харчування овочами здатне збагатити добовий білковий баланс, каже дієтолог Світлана.
Вони не є головним джерелом, проте — чудове доповнення до раціону, особливо для різноманітності й користі травлення
9 овочів-чемпіонів за вмістом білка:
- Броколі – близько 2,8 г білка на 100 г. + клітковина, кальцій, вітамін С.
- Шпинат – 2,9 г/100 г. Легкий, але насичений залізом та магнієм.
- Кейл (листова капуста) – 2,9 г/100 г. Суперфуд із антиоксидантами.
- Брюсельська капуста – 3,4 г/100 г. Багата клітковиною та вітаміном К.
- Артишоки – до 3,3 г/100 г. Чудово впливають на печінку та травлення.
- Кукурудза – 3,2 г/100 г. Додаткове джерело вітамінів групи B.
- Спаржа – 2,2 г/100 г. Ніжний овоч із детокс-ефектом.
- Зелений горошок – справжній лідер: 5–6 г/100 г. Добре насичує й підходить у ролі гарніру.
- Цвітна капуста – 1,9 г/100 г. Низькокалорійна та універсальна в стравах.
Комбінуйте овочі з джерелами тваринного або рослинного білка (риба, яйця, бобові, кіноа, насіння) — так ви отримуєте повний амінокислотний профіль.
Включайте овочі-рекордсмени щодня, і ваш раціон буде не лише багатим на вітаміни та мінерали, а й допоможе закривати білкову норму
Експертка також пропонує варіанти здорових сніданків на вибір.
1 варіант:
Яєчня, шинка, хліб
Авокадо, помідори, твердий сир ⠀
2 варіант:
Скрамбл, карбонад, хліб
Сир, огірок ⠀
3 варіант:
Варене яйце, ковбаса, сир
Полуниця, виноград, цукерка
4 варіант:
Яєчня з 2 яєць, тости з сиром та баликом
Помідори, огірки
