Найдовший фалафель загорнули в центрі Києва. Топ-5 причин (і ще трішки) чому варто відмовитись від м’яса

15:34 01.10.2020

На честь Всесвітнього дня вегетаріанства біля пам’ятника Григорію Сковороді скрутили найбільший в Україні фалафель – його довжина була понад 20 метрів.

Найдовший фалафель загорнули в центрі Києва. Топ-5 причин (і ще трішки) чому варто відмовитись від м’яса
Світлодіодне освітлення

В описі події організатори наводять 5 причин відмовитись від м’яса.

Перш за все, тепла осінь, якій всі так радіють, не несе нічого радісного, адже це – результат змін клімату. 

Відмова від м’яса зменшує кількість парникових газів і тим самим призупиняє екологічну катастрофу. 

Ще однією причиною відмовитись від м’яса є збереження лісів. 

Для потреб промислового тваринництва вирубують до 8094 м² тропічних лісів щосекунди; тваринництво відповідальне за 91% знищеної Амазонії. 

Організатори акції також розповідають, що відмова від м’яса береже воду – за деякими даними, м’ясо-молочна індустрія використовує 1/4 всієї прісної води. 

Ще однією причиною відмовитись від м’яса є збереження довкілля від забруднення. 

За даними Environmental Protection Agency, відходи з ферми на 2500 корів дорівнюють відходам з міста, яке населяє 411 000 людей.

Останнє в списку, але не останнє за значенням – океани. 

80.4 млн тонн риби виловлюється з океанів щороку. 40% з них – це риби і тварини, які потрапили у сіті випадково, їх не використовують в індустрії і просто знищують.

Окрім таких очевидних переваг для довкілля, фалафель є відповіддю на одвічне питання, звідки ж вегани беруть білок. 

Нут, з якого власне і роблять фалафель, містить 9 грамів білків на 100 грам. 

За останніми дослідженнями, перейшовши на веганство ви не тільки не помрете від дефіциту білку та вітаміну В12, а й суттєво знизите ризик хвороб.

Так, завершивши 20-річні досліди, Міжнародне агентство з вивчення раку ВООЗ оголосило, що відносить оброблені м’ясопродукти – шинку, сосиски, солонину, в’ялене м’ясо, м’ясні консерви тощо – до списку “Групи 1”, сполук, які критично підвищують вірогідність онкохвороби.

Втім, якщо вам байдуже на планету і на власне здоров’я (сподіваємось, що ні, але все ж), тоді можливо вам варто подумати про етичну сторону питання. 

Кожна жива істота, що вбивається для їжі – курка, свиня, індичка і ще безліч інших тварин – має центральну нервову систему, тобто відчуває біль. Крім того, тварини також мають психіку і, як і люди, здатні відчувати страх, безвихідь та любов до інших тварин. 

Читайте також: По той бік клітки. Як насправді живуть тисячі тварин у найбільшому притулку України

Великий Київ у Google News

підписатися