Небезпечний вірус виявили в устрицях (Crassostrea gigas), що експортувалися з Франції (виробник: Les jardins ostréicoles de tatihou, France; пакувальник: Friulpesca SRL, Italy) до України (одержувач: ТзОВ “МЕТРО Кеш енд Кері Україна”, проспект Петра Григоренка, 43, м. Київ), повідомляє Держпродспоживслужба.
Зазначається, що норовірус може викликати епідемії та уражує шлунково-кишковий тракт.
“До нього сприйнятливі всі, незалежно від віку і статі. Він спокійно витримує навіть сильні перепади температур і не реагує на безліч дезінфікуючих засобів. Імунітет після перенесеної інфекції не стійкий, зберігається від півроку до двох років (зазвичай 6-8 тижнів), але навіть протягом цього часу можна захворіти іншим штамом Норовірусу”, – зазначають в повідомленні.
Хоч устриці вважаються делікатесом в Україні та досить недешеві, вживаючи їх існє небезпека захворіти не лише на норовірус.
- Водорості, що потрапили в тіло устриці, можуть містити різні шкідливі для людини елементи хімічної таблиці Менделєєва, наприклад, ртуть, а також трапляється, що виділяють токсини.
- В устрицях можуть бути збудники вібріозу. Кожна п’ята людина, заражена Vibrio vulnificus. У хворого утворюються великі волдирі на шкірі, а інфекція потрапляє в кровотік, що викликає сепсис, ампутацію кінцівок і, в гіршому випадку, смерть пацієнта.
- Відмовитися від устриць повинні в першу чергу ті, хто страждає захворюваннями травної системи і селезінки., а також вагітні та годуючі мами, бо ускладнення після отруєння для них можуть мати важкі наслідки.
- Під час вживання можуть потрапляти в організм дрібні частини раковини устриці та травмувати кишковий тракт.
Нагадаємо, яйця та морепродукти найчастіше шукають кияни, які хочуть зробити закупи в інтернет-магазинах.