- виражена втома, слабкість, запаморочення, нудота, головний біль
- зниження чіткості зору (неможливо читати дрібний текст), “пелена” перед очима, сухість у роті та горлі, а також труднощі з ковтанням та мовленням
- блювання, закреп і здуття живота
- параліч дихальних м’язів.
Що робити, щоб не захворіти на ботулізм
Щоб уберегтися від ботулізму потрібно суворо дотримуватись правил приготування консервів в домашніх умовах та використовувати якісні продукти харчування.
“Остерігайтесь купувати на стихійних ринках і споживати консерви, гриби, солену, копчену і в’ялену рибу, виготовлені в домашніх умовах. Не купуйте в магазинах консервовані продукти із роздутою кришкою”,— йдеться у повідомленні.