На Київщині виявляли отруйні мандарини з Єгипту – як не отруїтися святковими цитрусовими

Автор: Оксана Тупальська
10:28 11.12.2023

Мандарини, що містять пестицид диметоат, допустима норма якого перевищена у 33 рази, виявляли у Греції. Цитрусові їхали з Єгипту. Згодом небезпечну партію виявили і в Україні – на Київщині.

На Київщині виявляли отруйні мандарини з Єгипту – як не отруїтися святковими цитрусовими

Про небезпечні мандарини розповів телевізійний ведучий да фуд-блогер Костянтин Грубич

“Мова про єгипетські мандарини, які через Грецію потрапили до нас. Я звернувся до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів. Там відповіли, що з першого дня тримають ситуацію на контролі і дві третини небезпечної партії єгипетських мандаринів повернулися з України до відправника в Грецію”, – повідомив Грубич.

Як виявилось, небезпечні мандарини перехопили у розподільчому центрі в Київській області. Тепер утилізувати цитрусові з партії, яка не пройшла іспит на якість мають добровільно реалізатори:

“Ми володіємо інформацією про те кому конкретно ця продукція надійшла , в які заклади торгівлі і ці заклади торгівлі повідомлені про те, що ця продукція підозрюється в перевищенні демітоату і вони мають пряме зобов’язання вилучити цю продукцію із реалізації. Подальші дії по цій продукції в частині її утилізації. Видані відповідні розпорядчі документи. Операторами ринку вживаються заходи щодо відкликання і вилучення з обігу цієї продукції”, – повідомив Грубичу начальник відділу державного моніторингу Держпродспоживслужби України Юрій Перегінець.

Поки немає 100% гарантії, що небезпечні мандарини не потраплять на стіл жителям столичного регіону, кілька рекомендацій, як готувати їх до вживання від експертки з якості продуктів Олени Сидоренко:

  1. Мандарини із зеленими плямами свідчать про недозрілість або хворобу фрукта.
  2. Ненатуральний восковий блиск на шкірці означає, що мандарини обробили фунгіцидами, аби захистити від грибка.
  3. Поверхня мандарина повинна бути шорсткою від природи та без слідів цвілі.
  4. Якщо при натисканні на фрукт, залишаються вм’ятини від пальців і мандарини здаються вологими, це означає, що їх сильно заморожували і він вже підгниває.
  5. Якщо мандарини липкі на дотик – зелені фрукти покрили етиленом, щоб не пошкодилися під час транспортування.
  6. Перед вживанням необхідно мандарини помити, не чистити від шкірки зубами.

Мандарини обробляють пестицидами, щоб вони довше зберігалися. Проте надмір хімії може нашкодити здоров’ю.

“Якщо сік бризкає з шкірки при легкому стисненні – це показник стиглості і свіжості. Якщо шкірка легко відстає від плоду відразу майже цілком – мандарин стиглий. Ну а якщо шкірка плода підсохла або м’яка, то такі мандарини вже неналежної якості. Наш випадок з потраплянням на ринок мандаринів з Єгипту показує, що мандарини треба мити! Не можна отак брати мандарину і чистити. Все, що у вас на руках, попаде всередину. Переш, що я роблю, гарно мию. А потім можна споживати!”, – каже Сидоренко. 

Нагадаємо, українська дієтологиня Світлана Фус рекомендує, що мандарини краще їсти прямо з білою сіточкою, що закутує дольки: там міститься велика кількість глікозидів, що зміцнюють серце.

Великий Київ у Google News

підписатися