Про це повідомили в Держпродспоживслужбі Києва.
Там зазначили, що в області проводять необхідні заходи для профілактики та боротьби з сибіркою тварин.
Для профілактики інфікування сибіркою Держпродспоживслужба пропонує наступне:
- купуйте м’ясо та м’ясопродукти лише в місцях, де якість продуктів контролюють;
- люди, які переробляють та реалізують м’ясо, м’ясопродукти чи будь-яку тваринницьку сировину, зобов’язані дотримуватися гігієнічних норм, щоб убезпечити себе та інших;
- важливий контроль захворюваності тварин;
- забій домашньої худоби повинен відбуватися лише з дозволу ветпрацівників;
- потрібно дбати про упорядковане захоронення трупів тварин, а заражені трупи тварин – знищувати;
- необхідний ветконтроль хутряної та шкіряної сировини;
- не нехтувати щепленнями тварин проти сибірки;
- особи, які мали контакт із хворими тваринами або сировиною від хворих тварин, мають отримати екстрену профілактику антибіотиками.
Як зазначили у Держпродспоживслужбі, пори бактерій сибірки можуть залишатися в ґрунті тривалий час і активізуватися, коли поверхня ґрунту порушується. Наприклад, через повінь, зливи та зсуви.
Згодом спори можуть потрапити у шлунок тварини із травою на пасовищах.
Людина інфікується або від зараженої тварини, або через контакт зі шкурою та шерстю. Сибірка не передається від людини до людини.
Захворювання має важкий перебіг і може призвести до смерті хворого, тож за найменшої підозри на сибірку потрібно негайно звернутись до лікаря.